ПОТРОШАЧКО ЋОШЕ – Најтраженије чоколадне торте

Припрема колача и торти, као и осталих слатких ђаконија, важна је тема сваког домаћинства у претпразничној еуфорији и у сезони слава.
1

Које су цене и шта је од основних намирница најтраженије, као и да ли се разлика између куповних и домаћих колача примети, истражила је екипа “Дневника”.

Супротно веровању, не праве колаче увек жене, а и често их наручују. Све више се развијају домаћинства у којима је могуће поручити колач и торту по жељи, те се ни не примети разлика између купљеног и направљеног у свом дому. Куповина ситних колача све је исплативија, и, осим уштеде времена, цена килограма се креће између 800 и 1.200 динара. Нешто скупље су торте, које се наручују или од проверених куварица или из посластичарница, а цене за килограм су од 1.200 до 1.700 динара. Најтраженије су чоколадне или воћне.

За оне који желе сами да направе колаче, онако како породица воли, ту су готове коре да им олакшају припрему и скрате време потребно за печење. Килограм розен-кора може се пронаћи по 566 до 714 динара, а за добош-торту по 728. Обичне коре за торту, без обзира на то да ли су светле или тамне, коштају између 282 и 320 динара. Коре за кремпиту стају 262 динара, а 200 грама кора за облатне од 72 до 84 динара.

Килограм ситних колача се креће између 800 и 1.200 динара. Нешто скупље су торте, а цене за килограм су од 1.200 до 1.700 динара.

За паковање од десет јаја, у зависности од класе, треба издвојити од 110 до 189 динара. Килограм брашна кошта од 44 до 63, а шећера од 72 до 109. Шећер у праху је нешто скупљи и килограм се цени имеђу 185 и 280 динара, у зависности од произвођача.

Најслађи део за малишане је једење остатака филова, најчешће топљене чоколаде. Сама чоколада за кување може се пронаћи најчешће у паковању од 200 грама и кошта од 164 до 220 динара, док се 250 грама маргарина цени од 89 до 95 динара. Маслац је нешто скупљи, око 220 динара за 125 грама, док цена литра млека у маркетима износи од 82 до 109 динара, а уља од 114 до 269. Килограм млевеног кекса кошта између 185 и 629 динара, а пола килограма шлага од 220 до 298.

Д. Андулајевић

 

Потрошачко ћоше -

АНКЕТА: Да ли радије сами правите колаче за предстојеће празнике или их купујете?

Гордана Милић, помоћна куварица:

– Уопште не наручујем и не купујем колаче и торте, волим да све сама направим, и то у већим количинама јер смо петочлана породица. Углавном су то колачи који се брже праве и који се не пеку. Свакако куповина колача представља предност тако штедите време, али уколико желите да колач им укус као домаћи, потребно је издвојити више новца. 

Мирјана Крстић, професорка у пензији:

– Неке колаче правим сама, а неке наручим. Зависи од тога колики је скуп, тада поручујем колаче и торте јер једноставно не могу да припремим и слано и слатко. Разлика између купљених и домаћих се примети, али и то зависи од тога где их купујеш. Имам добру куварицу код које наручујем торте, па се о укусу тада и не бринем.

Аница Прикел, пензионерка:

– Колаче увек наручујем јер супруг и ја живимо сами па не волим да ми колачи остају, купим тачно онолико колико ми је потребно, те ми се исплати. За велика породична окупљања и прославе се ослањам на ћерку, она тада припрема слаткише. Укуси су различити, за неког је куповни колач леп, а за неког није, мада ја купујем оно што се нама двома допада.

Милан Табаков, студент:

– Код мене у породици се колачи већ дуже наручују. Када се праве колачи, у томе учествују мама и баба, а у цене искрено нисам упућен. Дефинитивно се примети разлика у укусу, има и једних и других који ми се свиде. Баба најчешће прави чоколадну торту с кексом и штрудле с маком и орасима, као и облатне и бајадеру. 

Д. Андулајевић

Фото: В. Фифа

EUR/RSD 117.3269
Најновије вести