Потрошачко ћоше: Најтраженије паприке и корнишони

У сезони припреме зимнице многи се одлучују да састојке потраже на Кванташкој пијаци, која важи за једну од најповољнијих у граду и где су продавци увек расположени за ценкање.
е
Фото: Дневник (В. Фифа)

Осим тога, за разлику од осталих тржница, на Кванташу се поврће може купити на велико, што је иделно за оне које припремају већу количину и разнолику зимницу, те се многи, чак и из приградских насеља, упућују ту да пазаре, а викендом су гужве највеће. Ипак, почетак радне недеље и јучерашњи тмуран дан изгледа нису били повољни за пазар, па се тек понеки купац могао срести у делу пијаце где се продаје поврће.

На yакове се може пазарити кромпир, а за десет килограма трговци траже од 300 до 400 динара, за пет килограма црног лука од 150 до 200, иста количина шаргарепе стаје 100, док је за гајбу парадајза потребно издвојити 400 динара, што је много повољније него пре неколико недеља. Занимљиво је да смо на једној тезги пронашли продавца који је изложио зелени парадајз, који је незамењив у туршијама, а килограм је мало скупљи од зрелог, те стаје око 70 динара.

Припрема ајвара је у пуном јеку па је тако црвена паприка рога јуче преовладавалла на тезгама Кванташке пијаце. Трговци су је нудили по 40 динара килограм, док су за кутију тражили 75 динара. Љуте папричице разних сорти су се продавале по 150 динара килограм, а бабуре за 125. По речима продаваца, осим паприка, грађани највише купују краставце, који стају око 30 динара, те корнишоне, за које је потребно издвојити од 100 до 130, као и патлиyан, чија цена се креће око 150 динара. Тек на понекој тезги може се наћи цвекла за 25 динара килограм и карфиол, који „држи” цену од 100 динара килограм.

Сезона кисељења купуса је још далеко те се то поврће могло наћи тек по којој тезги по 50 до 70 динара килограм, али, по речима продаваца, ускоро ће се „пијачне боје” променити, а yакови свежих зелених главица купуса попунити већи део тржнице. 

С. К-ч

Фото: Dnevnik.rs
EUR/RSD 117.5896
Најновије вести