Посетиоци „Винтерфеста” прикупљали новац за Свратиште

На једном од штандова у оквиру манифестације „Новосадски винтерфест” на Тргу слободе протеклог викенда продаја куваног вина, чаја, пунча, колачића и шоља била је хуманитарног карактера, будући да је Алумни-клуб Фондације „Др Зоран Ђинђић” традиционално организовао акцију „Божићна пијаца” под слоганом „Поклони осмех”.
1

На њиховом штанду се од петка пре подне до јуче увече од продаје празничних посластица и напитака прикупљао новац за Свратиште за децу и младе у Новом Саду, а како смо сазнали, цео износ ће, у договору с том институцијом, бити усмерен на куповину конкретне опреме, односно онога што им је најпотребније.

Та акција организује се већ годинама у Новом Саду по угледу на немачке и аустријске божићне пијаце „Њеихнаћтсмаркт”, на којима се пред празнике организују сличне хуманитарне акције. По речима асистенткиње на програму у тој фондацији Хане Ћелап, показало се да се посетиоци „Новосадског винтерфеста” увек радо одазову и помогну онима којима је помоћ неопходна.

– Ми смо прошле године и у Београду покушали да организујемо нешто слично и то није пролазило лоше, али смо се договорили да се фокусирамо на ову акцију и да сви алумнисти из целе Србије подрже баш наш алумни клуб у Новом Саду – казала је Хана. – Овде је то све лепо организовано, па удруженим снагама имамо бољи резултат. Стога смо одлучили да не распипамо енергију на различите догађаје него да се скупимо једном годишње. Чула сам да смо ове године оборили рекорд што се тиче прикупљеног новца, јер смо пре неколико година, осим продаје на самој „Божићној пијаци”, почели шоље с нашим логоом да продајемо и међу запосленима у компанијама у којима наши алумнисти раде. Ове године су се и компаније у великом броју одазвале нашој акцији.

Алумни-мрежу Фондације су 2009. године основали бивши стипендисти Програма стипендија немачке привреде и Програма стипендија за српске професионалце у Аустрији. Тренутно имају око 400 младих у Србији који су прошли програм стручног усавршавања у Аустрији и Немачкој. Још од оснивања, Алумни-клуб Фондације „Др Зоран Ђинђић” организује различите активности да би се подигла свест о значају хуманитарног рада и друштвене одговорности.

Алумни-клуб ФондацијеДр Зоран Ђинђићтрадиционално организовао акцијуБожићна пијацапод слоганомПоклони осмех”.

Од продаје на „Божићним пијацама”, које организују од 2011. године, сав прикупљени новац усмеравају ка различитим инстицуијама, те су тако до сада, између осталог, помогли Дом за децу и омладину ометену у развоју у Ветернику, Дом за душевно оболела лица „Чуруг”, те Национално удружење родитеља деце оболеле од рака (НУРДОР). Прошле године су новац од продаје – 145.450 динара – донирали Савезу слепих Војводине.

В. Бијелић

Фото: Приватна архива

EUR/RSD 117.5690
Најновије вести