Половну гардеробу купују и млади и стари 

Приступачност, квалитет и могућност куповине уникатне одеће неки су од фактора који утичу на све већу популарност секонд ханд продавница у Новом Саду.
2
Фото: Dnevnik.rs

Актуелност ових радњи видљива је и у великом броју новоотворених бутика, те се само у Јеврејској улици налази седам различитих локала ове врсте. И поред великог интересовања за ове бутике, неки грађани су скептични према гардероби која је претходно ношена, те неретко постављају питања о њеном пореклу и стању. Међутим, други грађани се, пак, интересују за могућност продаје своје старе гардеробе овим продавницама.

– Грађани свакодневно питају да ли постоји могућност откупа њихове старе одеће. Гардеробу набављамо из увоза, не постоји могућност откупа од грађана, то најчешће није тако – објаснила је радница бутика половне робе С. Г.

Гардероба није бирана према одређеној циљној групи, што омогућава разнолик избор одеће. Тако је и идеја да је већина купаца секонд хенд продавница старија популација оповргнута. Саговорнице запослене у продавницама кажу да број младих купаца у радњама постаје све већи, а разлоге овог пораста виде првенствено у актуелној моди и приступачности гардеробе.

– Има и  млађих и старијих, не постоји одређена циљна група наших продавница, изненађује ме све већи број младих – додала је радница једног новосадског секонд ханда Т. З.

Поред непостојања правилности у асортиману гардеробе, не постоје ни јасне правилности у њеним ценама. У зависности од квалитета и стања одеће, које процењују послодавци, цене у једном бутику могу достићи и неколико хиљада динара. Углавном су у питању зимске ствари попут јакни или капута, док је летња одећа чешће обележена нижим ценама у опсегу од неколико стотина динара.

Фото: Dnevnik.rs

Иако су ниске почетне цене карактеристичне за овај тип продавнице, додатна снижења су свакодневна. За разлику од сезонских снижења која су честа у тржним центрима и другим бутицима, продавнице половне робе имају своја стална снижења која нису сезонски обележена. Проценат снижења разликује се међу бутицима, а углавном износе од 20 до 50 одсто.

- Снижења постоје стално, зависи од продавнице до продавнице, али пракса је да постоје стална снижења – објаснила је Т. З.

Летња гардероба је снижена у већини радњи, те цене мајица износе од 200 до 400 динара, а сукњи и шорцева од 300 до 700 динара. Цене се мењају на недељном нивоу, а опадају у зависности од износа почетне цифре.

Саговорница Т. З. истиче да се мењају на готово свака четири дана, те почетна цена од 650 динара кроз неколико недеља може да се спусти на 50 динара. Ипак, у другим секонд хенд продавницама цене последњих неколико месеци ретко достижу цифру од 100 динара, што је била ранија пракса. Продавци су оценили ову промену као последицу свеукупног поскупљења набавке робе. 

Осим традиционалне куповине у радњама, неки од секонд хенд будика нуде и могућност онлајн куповине, што представља један од иновативних начина у овој врсти продаје. Млади проналазе своје место у онлајн сфери “сецонд ханд” бутика, те све већи број младих отвара своје бутике половне робе на друштвеним мрежама. Тако млади сурађани више нису само потрошачи, већ настоје да буду актери у другим позицијама у продаји половне гардеробе.

Текст и фото: Т. Марковић

EUR/RSD 117.3378
Најновије вести