Поље лаванде устоличило се међу карловачким виноградима

До пре неколико година породично имање Новосађанина Слободана Лукичића на путу за Стражилово било је попут многих које власници не посећују баш често, а сада се на њему и околним парцелама у међувремену докупљеним, под дејством локалног ветрића - Стражиловца таласа бескрајно плаветно мирисно поље лаванде, прво у Сремским Карловцима.
Ј. Пап
Фото: Ј. Пап

За то да у крају познатом по виноградарству и воћарству засади баш лаванду, „кривац” је Слободанов син Никола који је посебно инсистирао на томе да се дедовина не продаје. Никола је био тај и који је и засукао рукаве да би раскрчио земљу, њиву по њиву, и ослободио простор за лаванду која се сада простире на близу два хектара. Прво поље засађено је пре четири године и ту је лаванда сада у пуном „роду”, односно цвату. Пре две седмице почело је цветање, које траје до средине јула, а самим тим и брање.

- Пуно смо читали о лаванди пре но што смо је засадили - прича Слободан Лукичић, некадашњи филмски сниматељ, човек који је део радне каријере провео бавећи се ловним туризмом, ловом и фотографијом. - Постоји око 20 врста, а  ово подручје годи хибриду лавандин, који подноси ниске температуре и земљиште које се не може похвалити квалитетним саставом. У суштини, правило је да где виноград воли да обитава, ту воли и лаванда. Уопште није захтевна за гајење. С пролећа се орезује, не треба је хемијским средствима третирати, али је потребно мало је прихранити. Једино треба строго водити рачуна да је коров не „поједе”, поготово када је млад засад у питању. То је у почетку изискивало пуно труда.

Фото: Ј. Пап

Борба с коровом у лаванди навела је Слободановог сина да конструише косилицу са далеко већим учинком од конвенционалних типова, коју планира и да патентира.

- Леп је ово посао - каже Лукичић. - Увек смо у цвећу и природи. И што је најважније, сви учествујемо у њему - супруга, син и снаја. Регистровали смо и газдинство с намером да унапређујемо овај наш породични посао.

Фото: Ј. Пап/Слободан Лукичић

Највећи део цвета, напомиње Лукичић, биће употребљен за производњу уља. Део се пакује у украсне кесице, док извесна количина заврши у букетима који се могу наћи на новосадским пијаца, а у изгледу је да ће карловачка лаванда стићи и до престоног града.

Фото: Ј. Пап

Поље лаванде простире се до врха  брега одакле пуца поглед на бешчански и Жежељев мост, Дунав, падине Фрушке горе, карловачке винограде и житна поља. Предузимљиви Лукичићи на имању планирају да изграде туристичке објекте - бунгалове, чији корисници ће имати јединствену прилику у Карловцима – да се осећају као у Прованси, надалеко познатој по непрегледним пољима лаванде и добрим винима.

Зорица Милосављевић

EUR/RSD 117.5825
Најновије вести