Полазницима програмерске обуке додељени сертификати НСЗ

Обуку за Јава програмирање успешно је завршило 50 полазника, док је 25 полазника завршило обуку за дот.нет програмирање, због чега је организована свечана додела сертификата за полазнике тих специјалистичко-информатичких обука.
1
Фото: Dnevnik.rs

Сертификате је уручила начелница Одељења за образовање и обуке у филијали Националне службе за запошљавање Смиљана Гардоновачки заједно с Марином Репац, која је представљала извођача обуке, „Информатику” а. д. Београд. Обука је трајала шест месеци, а полазнике сада очекује пракса у неколико софтверских компанија у граду. Један од услова за кандидате за те обуке био је минимално четврти степен стручне спреме, без обзира на занимање, због чега је, како каже Смиљана Гардоновачки, интересовање за обуку било велико.

– Обука је била вишемесечна те самим тим нуди преквалификацију, а на локалном и међународном тржишту рада су та занимања веома тражена па су и те обуке међу најтраженијима – казала је за „Дневник” Смиљана Гардоновачки.

Један од полазника специјалистичке информатичке обуке Милош Павловић истиче да је сада спреман за рад у тој области.

– Количина градива која је дата у тих шест месеци је по плану, програму и развоју на факултетском нивоу – рекао је Милош Павловић. – Предавач је био неко ко стварно зна шта ради, то се видело, и имаће свој ефекат. Најважније је како је нешто испредавано, а и организација је била добра те је све испало боље од очекиваног.

Фото: Dnevnik.rs

Јучерашњом доделом сертификата завршене су све специјалистичке информатичке обуке које је НСЗ организовао у десет градова у Србији. Тиме су полазници били укључени у национални пројекат преквалификација за ИТ сектор, а поменутим обукама обучено је 800 кандидата.

Обука је трајала шест месеци, а полазнике сада очекује пракса у неколико софтверских компанија у граду

– План за ову годину је 1.000 кандидата у специјалистичким и информатичким обукама, затим 1.500 кандидата што се тиче самих активности и мера НСЗ-а, 1.000 осталих лица и 500 лица с инвалидитетом – навела је Смиљана Гардиновачки. – Имамо бројне и различите обуке, а сада смо у фази бирања извођача обука и врло брзо ћемо кренути у реализацију. Позивам наше кориснике да чешће долазе да се информишу да бисмо их укључили у обуке јер је 21. век врло захтеван што се тиче компетенција. Услови су подигнути на виши ниво тако да се мора одговорити изазовима, али се мора и пратити понуда и потражња на тржишту.

Текст и фото: К. Ивковић Ивандекић

EUR/RSD 117.5959
Најновије вести