Подршка дојењу кроз едукацију 120 здравствених радника

Подршка дојењу, осим током недеље посвећене том природном облику исхране новорођенчади, која се завршава данас, ове године огледаће  се и кроз пројекат који носи назив „Подршка дојењу кроз примарни ниво здравствене заштите”.
e
Фото: pixabay.com

– Не тиче се дојење само патронаже већ свих организационих јединица у оквиру примарног нивоа здравствене заштите, али и шире – каже струковна медицинска сестра и начелница Патронажне службе Дома здравља „Нови Сад” Кристина Недељковић. – Кад жена затрудни, прво се јави гинекологу који треба да пружи неопходне информације и промовише дојење као најбољи начин исхране. У школицама за труднице будуће маме уче како правилно да доје, што треба да олакша рад тиму здравствених радника даље у породилишту. То је установа која нарочито треба да пружи одређену помоћ и подршку дојењу. Након изласка из породилишта, жену посећује патронажна сестра и опет долазимо до тога да и у том сегменту оно треба да се промовише. Беба месец дана од рођења иде у Педијатријско саветовалиште, када лекари треба да пруже одговарајућу подршку том чину. Ако на свим местима добије идентичне информације, мајка уопште неће сумњати у своју способност да доји.

Пошто међу побројаним здравственим радницима не постоји  одговарајућа сарадња на том пољу, кроз пројекат ће се у септембру едуковати њих 120. Едукација се односи на лекаре, гинекологе, педијатре, педијатријске, гинеколошко-акушерске и патронажне сестре. По речима Кристине Недељковић, очекивања су да ће се тако допринети повећању стопе дојења у нашем граду, док ће, с друге стране, Дом здравља имати едуковане и усавршене људе, спремне за рад у будућем центру за репродуктивно здравље.

– Ми не можемо толико утицати на секундарни или терцијарни ниво здравствене заштите, али можемо на примарни, стога ћемо путем радионица да едукујемо медицинске раднике у три наше организационе јединице које имају везе с дојењем – каже наша саговорница. – Тако ће њихови ставови и знања бити у складу с најновијим стручним ставовима који се примењују у свету. Дом здравља „Нови Сад” је добио новац од кабинета министарке Славице Ђукић Дејановић за отварање центра за репродуктивно здравље у Новом Саду, у којем би, између осталог, требало да се формира прво саветовалиште за дојење на примарном нивоу здравствене заштите у Републици Србији, на шта смо веома поносни. Стога је поента да све три организационе јединице имају медицинске раднике потковане светским новитетима у области дојења.

По њеним речима, едукација ће се реализовати кроз стручне састанке и радионице јер се у пракси показало да се путем радионица најбоље усвајају знања. Тако је једна радионица посвећена практичним вештинама које здравствени радници морају да имају када се жена пожали на проблем.

Како каже, едукације ће бити посвећене младим колигиницама које почињу да раде јер, ако их на време уведу у свет најновијих сазнања и вештина, неће се догодити да буду неспремне за одређене ситуације. Кристина Недељковић се нада да ће пројекат постати редовна пракса да би се на нивоу установе знање о дојењу редовно занављало.

Чворови током лактације

По речима Кристине Недељковић, мајке се најчешће жале да имају проблем на почетку лактације и да им се у потпазушном делу јављају тврди чворови. То ткиво је осетљиво и жена не треба ниједној особи да дозволи да га третира јер оно „памти” и у старости може довести до већих проблема.

– Уколико радимо масажу, она мора бити врло лагана, с благим тапкањем, али постоји начин да се све то избегне јер беба највише млека извуче из оног дела дојке према којем јој је усмерена  брада – каже наша саговорница. – Стога постоје „трикови” како наместити бебу и поставити браду у одређени положај не би ли помогла мами и „разбила” настали проблем. То су „трикови” којима вас нико не учи, а ми желимо да их пренесмо нашим медицинским радницима.

Жене лако посустају

– Жена када је несигурна, тражи разне начине за добијање информација, а када не добије одговарајуће информације од здравственог сектора, окреће се интернету, који у суштини прави велике проблеме у схватању реалних чињеница – каже Кристина Недељковић. – Имала сам прилику да причам са женом која је у једном тренутку после рођења рекла да дојење није уопште наивно и наравно да није. Оно изискује много времена, труда и доста ангажмана. Углавном је дојење као појава у друштву идеализовано па чим се јаве прве потешкоће, жена лако одустаје. Будућим мајкама треба у старту рећи да се дешавају непријатности и да је тешко, треба да буду свесне тога, али и спремне да се суоче с потешкоћама.

        И. Бакмаз

EUR/RSD 117.5825
Најновије вести