Почео шести „Нови Сад Опен арт – НОА” фестивал

Отварањем колективне изложбе младих уметника у Ликовном салону Културног центра Новог Сада вечерас је почео шести „Нови Сад Опен арт – НОА” фестивал.
Počeo šesti „Novi Sad Open art – NOA” festival Foto: R. Hadžić
Фото: Почео шести „Нови Сад Опен арт – НОА” фестивал Фото: Р. Хаџић

Публици је своје радове на тему „Млада графика” представило 22 младих уметника из Србије, Босне и Херцеговине и Црне Горе. Они су приказали своју уметност управо кроз графику, коју су организатори ове године одабрали као медиј путем којег ће се млади представити. Међу њима је био и Новосађанин Угљеша Цолић, који је приказао свој рад под називом „Немир”. Како нам је објаснио, његова графика рађена је у експерименталној техници, комбинацијом дубоких и високих штами, кроз монотипију.

– Она представља спој модерног и традиционалног, и има неких апстрахованих форми, симболизма, футуристичких решетака и троуглова, а  средиште саме слике је фигура из Лепенског вира – казао је Цолић. – Немир представља рат између модерног и традиционалног и покушај је да се то двоје помири. Они чине неко јединство, једно без другог не могу. Млада графика за мене представља пресек ликовне сцене младих уметника, кроз њу можемо видети ко шта ради, путем којих медија и различитих истраживања. Она је прилика и да претпоставимо где бисмо у будућности могли даље истраживати нове просторе.

Након изложбе, програм фестивала је синоћ настављен у Културној станици „Еђшег”, где је одржана трибина такође на тему „Млада графика”. Учесници су дискутовали о графици, односно о томе у којем правцу она иде, који се графички медији данас користе, али и о томе како да она буде више заступљена у уметности. Осим у КЦНС и Културној станици „Еђшег”, програм Фестивала ће све до 27. септембра бити реализован и у Културном центру „Лаб”.     

В. Б.

EUR/RSD 117.5893
Најновије вести