Почео програм обуке за неговатељице

За осам незапослених жена почела је у Геронтолошком центру „Нови Сад” реализација Програма обуке неговатељица за рад са старима, а у организацији Удружења грађана „Агрофутура”.
V
Фото: С. Шушњевић

Реализаторка пројекта и један од носилаца пројектних активности др Драгана Лековић прецизирала је да је Програм обуке усмерен на решавање тренутно горућег проблема – помоћи у свакодневном животу најстаријим житељима Новог Сада.

– Тако се јасно утиче на побољшање њиховог здравственог стања, односно њиховог социјалног и друштвеног положаја – рекла је Драгана Лековић, додавши да је, с друге стране, добит смањење незапослености.

По речима представнице признатог јавног носиоца образовних активности у тој области, Центра за образовање и културу „Божидарац 1947” Оље Баборац, константан одлив радника те струке узрокује недостатак неговатељица и ургентну потребу за обучавањем нових кадрова. Тако ће се испунити минимум стандарда и квалитета неге корисника Геронтолошког центра „Нови Сад”, чији корисници су више од 800 наших најстаријих суграђана.

– Конкретно, обука се састоји из теоријског и практичног дела – истакла је Оља Баборац. – Током теоријског дела, који се односи на области основних начела и принципа социјалне заштите старих, полазнице ће се упознати с препознавањем специфичних проблема старих, њиховим индетификовањем и разумевањем, као и пружањем здравствене неге у односу на телесне, социјалне и психолошке потребе. Осим тога, морају да науче о хигијени простора корисника, радиће по налогу и уз надзор лекара и другог медицинског особља. Пракса траје 120 часова.

Како је рекла наша саговорница, након комплетне обуке, полазнице ће полагати завршни испит пред стручном комисијом Центра за образовање и културу „Божидарац 1947”. Обука ће трајати око два месеца, те су завршница пројекта и свечано уручење сертификата предвиђени за половину децембра.

– По професији сам трговац, али сам кроз живот радила разноразне послове, те сам тако тренутно кувар – рекла је једна од полазница обуке за неговатељице Наташа Јанковић. – Одувек сам желела да будем неговатељица, али се до сада нису поклапале све коцкице. Сада коначно јесу и желела сам да почнем да учим оно што сам одувек желела. Јако волим рад са старијим лицима, као и с малом децом. Очекујем да ћу након обуке успети да се запослим у тој струци, и то у нашој земљи, јер не планирам да се селим у иностранство. Имам троје деце која ће сутра имати своју децу и требаће им неко да их гледа и да им помогне.

Како нам је рекла још једна учесница Програма обуке Драгана Радишић, која је, иначе, запослена као спремачица у Геронтолошком центру „Нови Сад”, позив јој је деловао интересантно и одлучила је да се у потрази за бољим послом, обучи за улогу неговатељице.

– Имала сам прилике да видим како то раде овде и осетила сам потребу да се пријавим за обуку, током два месеца ћу радити с корисницима Геронтолошког центра и, надам се, научити све да бих сутра могла да им помажем – казала је Драгана Радишић, и додала да још увек не зна шта је обухваћено програмом обуке, али једва чека да почне усавршавање, да би што пре могла да помаже најстаријима.

Програм је подржала Градска управа за социјалну и дечју заштиту.

И. Бакмаз

EUR/RSD 117.5133
Најновије вести