Почео Форум у Новом Саду: Будућност ЗБ у младим лидерима

НОВИ САД: Четврти Регионални форум младих лидера, који је почео данас у Новом Саду, окупио је око 200 младих друштвено ангажованих људи с простора Западног Балкана, који ће током три дана дискутовати са политичарима и лидерима региона о актуелним темама и изазовима који оптерећују свакодневицу.
l
Фото: novisad.rs

Отварајући Форум, потпредседник Европског покрета у Србији Александар Симурдић је изразио задовољство што се по четврти пут у Новом Саду окупило близу две стотине друштвено активних младих који праве додатну вредност у својим заједницама у различитим сферама друштва.

Симурдић је додао да управо ови млади људи представљају различите делове друштва који се међусобно чују и разумеју, али су неретко заробљени у идентичним проблемима и изазовима са којима се сва балканска друштва данас суочавају.

Поставља се и питање, и то смо адресирали неколико пута, да ли смо заиста свих ових година, сада већ деценија,  разумели шта суштинска трансформација  друштва, као предуслов европског пута заиста доноси. Да смо то разумели, верујем да нас данас не би у тој мери дотицало шта на тему проширења кажу мање или више скептични европски званичници. С обзиром на то да је будућност овог простора у што чвршћој регионалној сарадњи, верујем да носиоци те сарадње могу бити  млади људи - учесници нашег Форума, казао је Симурдић.

Фото: novisad.rs

Председница Београдског фонда за политичку изузетност Соња Лихт казала је да евидентно постоји велико интресовање за овогодишњи Форум, што је охрабрујуће.

Како је навела, четвти по реду Форум младих лидера региона, сам по себи је постигнуће.

Овогодишњи Форум показује да смо успели, пре свега захваљујући локалном већу Европског покрета Србија, да опет окупимо памет,  снагу и вољу Западног Балкана, односно младе људе који имају идеје, визију и енергију. Остаје питање шта учинити да их охрабримо  да остану у Србији или у другим земљама из којих долазе. Мислим да Форум између осталог јесте један механизам охрабривања младих, пре свега да упознају боље једни друге, и да разумеју да будућност Западног Балкана лежи у њима и на њима, поручила је Соња Лихт.

Четврти Регионални форум младих лидера одржава се у организацији Европског покрета у Србији-локално веће Нови Сад и Београдског фонда за политичку изузетност, а уз подршку Покрајинске владе, Града Новог Сада, Савета за регионалну сарадњу, Регионалне канцеларије за омладинску сарадњу, Пољског председавања Берлинским процесом и Немачке организације за међународну сарадњу (ГИЗ).

EUR/RSD 117.5101
Најновије вести