Почело „Културно лето у Руменки”

Обележавање празника светих апостола Петра и Павла, заштитника Руменке, отпочело је манифестацијом „Културно лето у Руменки - Петровдан” у тамошњем Културном центру (КЦ) уз музички, сценски и драмски програм.
 Kulturno leto u Rumenki - Petrovdan   Foto: F. Bakić
Фото: Културно лето у Руменки - Петровдан   Фото: Ф. Бакић

Манифестацију су отворили пијанисткиња Петра Спасојевић, Мали хор КЦ, као и хор „Просветитељи”.

Одржане су и две бесплатне представе, за млађе и за старије, а представљен је и програм мултикултуралне традиције места с калиграфијом, у оквиру којег су приказани традционални обреди лилања, додола и обредних дечјих игара, које су у вези са Петровданом и Иванданом. Према речима директорке КЦ „Руменка” Драгане Милошевић, традиционална светковина оплемењена је садржајем којим ова установа трасира културни развој региона у будућности. Због тога је отворена и изложба о прве две године постојања КЦ.

Фото: Mанифестацијa  „Културно лето у Руменки - Петровдан” у тамошњем Културном центру Фото: Ф. Бакић

– Кроз изложбу смо представили све програмске садржаје које смо до сада реализовали, од предавања, изложби, до великих манифестација - гастрономских, културних и томе слично – казала је Драгана Милошевић и додала да ће посетиоци моћи да виде изложбу и наредних дана у њиховим просторијама, те да планирају да она буде уобличена као стална поставка. 

Манифестацији је присуствовао и члан Градског већа за културу Далибор Рожић, који је рекао да је оснивањем КЦ у Руменки дата нова димензија и допринос обележавању ове манифестације.

Фото: Мали хор КЦ Фото: Ф. Бакић

– Град ради на томе да подигне капацитете, шири инфраструктуру и децентрализује културне садржаје, а Културни центар „Руменка” је можда најбољи пример деловања у том правцу – рекао је Рожић и додао да КЦ „Руменка” има простора да се у њему покрену програми и платформе попут Еђшега и Свиларе, те да може да допринесе понуди квалитетих културних садржаја локалној заједници.

Фото: Манифестацији је присуствовао и члан Градског већа за културу Далибор Рожић Фото: Ф. Бакић

„Културно лето у Руменки - Петровдан” одржава се и данас, а манифестација се сели на стадион Фудбалског клуба „Јединство”, где ће од 20 часова посетиоци моћи да уживају у музичко-забавном програму, у којем ће учествовати певачи популарне и народне музике. 

 В. Бијелић

EUR/RSD 117.5644
Најновије вести