Првог дана вакцину примило 100 најстаријих Новосађана

НОВИ САД: Вакцинација најстаријих Новосађана, који су се пријавили путем еУправе, почела је у 10 часова у старом делу објекта “Јован Јовановић Змај” (Змај Огњена Вука 19) - улаз 3 и трајала је током читавог дана пошто су пацијенти били заказани на сваких десет минута.
v
Фото: Dnevnik (Slobodan Šušnjević)

Списак од 100 грађана послат је Дому здравља “Нови Сад” од надлежног министарства, али како је напоменуто уколико грађанин који се није пријавио, а жели да се вакцинише није био одбијен.

Директор Дома здравља “Нови Сад” Веселин Бојат нагаласио је да не треба имати пуно дилеме и да је свака вакцина добра. Како је казао новосадски Дом здравља у свему је лидер и служи за пример другима, па сходно томе има највише опремљених и обучених екипа које су спремне да у сваком моменту вакцинишу велики број грађана.

Тимови се састоје од доктора и две медицинске сестре, појаснио је он.

 По његовим речима, преглед и вакцинација не трају дуже од десет минута.

Лекар од пацијента узима анамнестичке подате, односно да ли има неко актуно обољење, које лекове узима, мере му се телесна температура и крвни притисак, казао је Бојат.

Како је казао потребно је сетити сви наших суграђана и колега који су нажалост преминули током ових десет месеци борбе против коронавируса.

У име свих запослених у Дому здравља “Нови Сад” и свих оних који раде 24 сата у респираторном центру на Новом насељу борећи се за сваког грађанима изјављујем саучешће породицама и пријатељима преминулих,  рекао је Бојат.

Сви који дискутују о томе да ли треба или не примити вакцину саветовао бих да се запитају, додао је, како би поступила деца, родитељи, супружници или пријатељи оних који изгубили битку с вирусом и како би наше колеге данас реаговале и да ли би примили вакцину или не. Сигуран сам да би сви они без дилеме себе заштитили. Било би неодговорно дочекати после десет месеци тренутак да имамо лек и онда га одбити, казао је Бојат.

Фото: Dnevnik (Slobodan Šušnjević)

Обезбеђене довољне количине доза

Према речима директора Дома здравља “Нови Сад” Веселина Бојата наш град ће добити довољно доза вакцина, а грађани ће бити благовремено обавештени о свим пунктовима где ће моћи да их приме.

Настојаћемо да све организујемо најрационалније и најприступачније, објаснио је Бојат додавши да ће амбуланта на Новом насељу остати у ковид режиму али у делу објекта, због идеалног простора, ће бити организована вакцинација.

Имамо среће, додао је, да се смањује број људи који се јављају на први или контролни преглед.

Ипак, докле год постоји и један пацијент који је позитиван на коронавирус морамо се понашати савесно и одговорно према себи и према другима, поручио је Бојат.


Он је најавио да ће следеће седмице грађани имати могућност да приме вакцину кинеског произвођача, а како се буду добијала одобрења имунизација ће се спроводити и другим вакцинама.

Најстарији суграђани, који су први дошли на вакцинацију, казали су да се радују што је имунизација напокон почела јер то значи да ће поново моћи да живе без страха од заражавања. Они су се сложили да нико не треба да се боји, јер само сарањом и одговорним понашањем се може стати на крај епидемији. Деведесетогодишњи Јован Шарло већ 40 година се редовно вакцинише против грипа и како је казао, процедура имунизације против коронавируса се ни по чему не разликује.

Грађани треба да сарађују с лекарима, да не иду на журке, да се придржавају мера, јер само тако се можемо брже изборити с невољама које су нас задесиле, истакао је он и додао да је сигуран да су све вакцине једнако добре без обзира која земља их је произвела.

С. Ковач

Slavisa
16.01.2021 • 14:06
Da li ce fajzer vakcine biti i za drugu,posto treba primiti i jos jednu za dve nedelje.Dok ne odlucim da li cu se prijaviti za vakcinu i koju,jacam svoj imunitet po savetu moje doktorke.Pijem kordiceps kapsulu i opc+c vatamina c.
mila
17.01.2021 • 18:32
svakako bi se trebali čuvati više nego ikad ali iskreno rečeno prijavili se ili ne za vakcinu svi ćemo na neki način biti prinuđeni da je primimo
EUR/RSD 117.5690
Најновије вести