Почела прва фаза изградње доводника за бегечки водовод

Локални водовод Бегеча ће од месне заједнице Бегеч преузети на одржавање и управљање Јавно комунално предузеће „Водовод и канализација”, а почела је и прва фаза изградње доводника за Бегеч, од Улице Бранка Ћопића до кружног тока у Ветернику.
њ
Фото: Дневник (Ф. Бакић)

Том инвестицијом, укупне вредности 75 милиона динара, у наредном периоду Бегеч ће се повезати на водоводни систем града те ће се тиме, како наводе из тог предузећа, трајно решити квалитетно водоснадбевање тог насеља.

Како је технички директор „Водовода” Никица Ивић крајем децембра навео за наш лист, канализациону мрежу у том насељу ради Градска управа за грађевинско земљиште и инвестиције, као и локални пречистач отпадних вода, који је у завршној фази. Током ове године очекује се примопредаја објекта између њиховог предузећа и УГЗИ-ја. Директор ЈКП „Водовод и канализација” Гвозден Перковић је на недавној конференцији за медије открио да су тренутно у фази преузимања водоводног система у Бегечу те да је, након измене одлуке и усвајања цена комуналне услуге, остало само још потписивање споразума.

– Преузели смо постојеће стање и кренули од града ка Бегечу, а нови доводник ће омогућити да Бегеч добије квалитетну воду, што је у плану да се заврши за две и по године – објаснио је Перковић.

Изградња доводника ће бити реализована у три фазе због великих и дуготрајних радова, а Никица Ивић је навео да се тиме очекује и решавање проблема притиска и у деловима града и насељима кроз који он пролази, мислећи на Телеп, Адице, Ветерник и Футог.

– За потребе водоснадбевања Бегеча, од око 10-12 литара у секунди, из града ће према њима кретати око 70 литара у секунди да би се подмирила успутна потрошња поменутих насеља – казао је Ивић.

Главна инжењерка ЈКП „Водовод и канализација” Иконија Караyић је навела да је потребно још 250 милиона динара за спајање Ветерника и Бегеча. Она је истакла да „Водовод” има готове пројекте за реконструкцију комплетне водоводне мреже у Бегечу с прикључцима, што је, како каже, инвестиција вредна око 150. милиона

С обзиром на то да локални водоводни систем у Бегечу није повезан на водоснадбевање града Новог Сада, то јест на ППДВ „Штранд”, ЈКП „Водовод и канализација” направило је анализу цене воде која се производи на изворишту Бегеч. Дошли су до податка да укупни трошкови које ће то предузеће имати када преузме локални водоводни систем у том насељу износе око 4,6 милиона динара. У закључку за предлог одлуке о допуни Одлуке о утврђивању цена испоруке воде и уклањања вода, наводи се да ће предвиђена цена по кубном метру воде износити 31,82 динара, односно 35 динара с обрачунатим ПДВ-ом. У цену ће бити урачунати трошкови потрошње електричне енергије за рад пумпи на изворишту, дезинфекције воде, затим одржавања и санација хаварија на мрежи и прикључцима, као и лабораторијских анализа узорака воде с изворишта и из мреже.

Линију 6А обуставила изградња доводника

Саобраћање аутобуске линије број 6А (Адице – Ветерник – ОШ „Марија Трандафил”) од данас се привремено обуставља због радова ЈКП „Водовод и канализација” на изградњи доводника воде за Бегеч и измене саобраћаја у Ветерничкој улици у Адицама и Дунавској улици у насељу Фештер. Како наводе из Јавног градског саобраћајног предузећа „Нови Сад”, линија 6А ће поново саобраћати тим делом града када буду успостављени услови за кретање возила јавног превоза путника.

К. Ивковић Ивандекић

Jelena
15.01.2020 • 09:01
Cela dva dana pre početka polugodišta saznajemo da deca neće imati prevoz do škole. Sve su lepo isplanirali mesecima unapred, uložili silne novce da se usred zime raskopava put koji nema alternativu, a deca neka se smrzavaju bez prevoza. Sramota! Mnoga deca su jutros stajala na stanici na - 5 i čekali autobus koji neće doći.
EUR/RSD 117.5904
Најновије вести