Почела „Мала школа раног развоја”

Предавањем „Праћење развоја детета”, које је одржано прошле седмице, почела је реализација пројекта „Мала школа раног развоја”, у чијем финансирању с 850.000 динара учествује Кабинет Владе Републике Србије за демографију и популациону политику, а локална самоуправа са 150.000.
1

Како сазнајемо од руководиоца општинског Одељења за друштвене делатности Наде Остојић Агбабе, која је задужена и за демографију и популациону политику, реч је о програму подршке раном развоју детета, чије компоненте укључују едукацију родитеља.

„Мала школа раног развоја” обухвата десет радионица на којима ће бити обрађиване различите теме из те области. На следећој, која ће бити одржана данас од 17 сати у Свечаној сали Магистрата, Трг Бранка Радичевића 1, биће речи о исхрани деце у раном узрасту. „Шта значи стимулација развоја”, „Говорити с дететом”, „Игра”, „Видети из угла детета” неки су од назива предавања која ће до 12. новембра бити одржана на истом месту. 

– Да би деца остварила свој пуни потенцијал, потребно је да имају топлу и подстицајну везу с родитељима, квалитетну исхрану, заштиту од болести и токсичног стреса, прилике за рано учење и безбедно и стимулативно окружење за раст и развој – каже Нада Остојић Агбаба. – Потребна им је подршка и подстицајна нега породице и пружалаца услуга раног развоја. „Мала школа раног развоја” нуди знања, вештине и подршку родитељима о начинима креирања подстицајног окружења и обезбеђивања квалитетног старања о детету у раном детињству, то јест у узрасту до три године.       Нада Остојић Агбаба напомиње да нека истраживања показују да улагање у програме раног развоја деце представља један од најисплативијих начина за достизање одрживог раста. По резултатима тих анализа, улагања у унапређење раног развоја деце могу произвести повраћај пара четири до пет пута већи од уложених, а у појединим случајевима и много више. Каже се да интервентни програми у адолесцентном узрасту постижу сличне ефекте, али уз значајно већа улагања.

Зато је концепт рада заснован на томе да се омогући породицама из локалне заједнице да имају доступан и бесплатан програм који би им обезбедио јасне и примењиве информације и вештине у обезбеђивању квалитетног стимулативног окружења за дете у раном детињству.

EUR/RSD 117.5704
Најновије вести