Пиво - пиће које осваја богатством укуса

Центар занатских пива у протекла два дана нашао се на “Шпицу” Штранда, односно у локалу “Бекстејy бич”. У оквиру програма

“Promo craft weekend”  седам пивара из Србије и региона представило око 30 врста пива. Пред љубитељима тог пића нашла су се чеда “Кабинета”, “Јужног ветра”, “ Crow Brewery”-а, “Корсе”, “Трона”, “Догме” и “Razbeebrige”. Овом манифестацијом на Штранду најављен је предстојећи Фестивал занатског пива који ће се одржати 7. и 8. октобра у СКЦНС Фабрика.

- Овај посао смо покренули јер га волимо и имамо прилику да стварамо нешто здраво и квалитетно, а не да бисмо били милионери јер је то немогуће - рекао је један од власника београдског “Јужног вепра” Дамир Беламарић, који су пред Новосађане изнели своја два пива - “Сварог” и “Перун”. - Кућно пиварство је добра ствар и требало би да се више људи у Србији и региону бави тиме. Код нас не постоји конкуренција, ми смо сви пријатељи и помажемо једни другима.

Присећајући се својих почетака, Дамир каже да је прво пиво које је икад направио било катастрофално јер је имао огромну трему, па је повлачио погрешне кораке. Ипак, то га није обесхрабрило и сад производи две врсте пива од хмеља, горчу и блажу варијанту, а пивопије су, како кажу, одушевљене укусима.

- Будући да сам дизајнер, веома ценим сведене радове, а ова пива су изванредна - рекао је Дејан Марковић који је пио “Перун”. - Фино је газирано и, немојте ме погрешно разумети, али некако као да је млечно. Осећа се квалитет.

Иако недавна истраживања кажу да жене све чешће пију алкохол и да су престигле чак и мушкарце, када је реч о пивима, ту је обрнут случај. Веће пивопије су мушкарци, а жене и када наруче пиво, углавном то буде тамно. Тако је и Соња Маргит, портпарол пиваре “Трон” из Обреновца, тек сад почела да се интересује за пиво. На њиховом штанду у понуди су били тамнији “Империал Стоут” и светлији “Пале Але”.

- Занатска пива су потпуно другачија од индустријских, осећа се пун укус и као да имају своју личност - каже Соња.

О тој разлици стручније говори Дамир који је нагласио да је научно доказано да су пива здрава и да не гоје, већ је проблем у грицкалицама које се једу уз пиво.

- Пива се разликују пре свега у технологији производње, као и у ферментацији. Занатска пива се производе на високим температурама до 20 степени Целзијусових, док индустријска на нижим, између 4 и 7 - објашњава Дамир.

Када је реч о врстама те њихове кућне радиности, постоји око 800 различитих и немогуће је да сви праве иста пива. Нема тајних састојака, само ситни додаци које неки користе.

Л. Радловачки

 

 

EUR/RSD 117.5950
Најновије вести