Пензионери бесплатно отишли у бању

Педесетак пензионера из Новог Сада и околних насеља отпутовало је јуче на бесплатан седмодневни одмор и рехабилитацију у бању Јунаковић.
Milena Žarković, Tihomir Nikolić i članovi Komisije za banje i turizam foto: V. Bijelić
Фото: Милена Жарковић, Тихомир Николић и чланови Комисије за бање и туризам фото: В. Бијелић  

То је прва група старијих суграђана који су отишли на бесплатан опоравак, будући да је њих укупно 420 добило прилику да оде у бање, и то захваљујући Удружењу пензионера и Граду, који већ шесту годину финансира тај вид подршке. Пензионери који су добили могућност одласка у бању одабрани су на основу правилника, који је подразумевао одређене критеријуме, попут висине пензије и година живота. Услов је био, како је рекла секретарка Удружења пензионера града Новог Сада Милена Жарковић, да њихова пензија не прелази износ просечне пензије у Новом Саду, односно 33.509 динара.

– То је добар и значајан вид подршке пензионерима, пошто су пензије толико мале да они не могу себи да приуште себи одлазак у бању – казала је Милена Жарковић, и додала да одлазак у бање пензионерима погодује због здравственог стања. – Они који су конкурисали за добијање путовања нису морали да буду чланови Удружења јер на то имају право сви пензионери. Услов је такође био да бесплатан одлазак могу добити они који пет година то право нису користили, да би што већи број пензионера могао отићи јер је веома велики број пензионера с малим примањима.

Како смо сазнали, Удружењу је стигло 1.488 захтева за одлазак на рехабилитацију. Комисија за бање и туризам је бодовала захтеве на основу правилника и одредила листу од њих 420 који су добили право на пут и рехабилитацију у некој од пет бања које су се јавиле с понудом. Осим у бању Јунаковић, новосадски пензионери ће у наредном периоду на сваких седам дана у групама одлазити у Сокобању, Пролом бању, бању Кањижу и „Термал” у Врднику.

Члан Градског већа за социјалну заштиту и бригу о породици и деци Тихомир Николић пожелео је срећан пут најстаријим суграђанима и рекао да Град у складу са својим програмом и потребама старијих суграђана излази у сусрет пензионерима и радо им помаже.

– Они су доста допринели у својим млађим годинама и развоју града и држави и заслужили су да им се то врати на неки начин – нагласио је Николић. – На тај начин им се захваљујемо и ми их поштујемо. Они и дан-данас доприносе и помажу кад год треба, пензионери су увек били и остали ту. Обезбеђено је готово десет милиона динара и то је довољно око 420 пензионера који ће отићи на бесплатан седмодневни опоравак. Размишљамо и о томе да се њихов боравак тамо продужи у будућности, али то је у овом тренутку немогуће јер је број пензионера у граду велик.

По речима пензионерке Јоке Калабе, такав вид подршке им много значи, поготово што не могу сви да приуште себи одлазак у бању па је, како је казала, веома захвална на тој прилици.

– Дође човек мало себи тамо и скупи енергије да се опорави, ми пензионери увек нешто скупљамо јер никад не знаш шта треба данас, а шта сутра, много је потреба – нагласила је Јока, и додала да је одлазак у бању и лепа прилика за дружење с осталим пензионерима.

В. Бијелић

 

 

EUR/RSD 117.5813
Најновије вести