Отворена Канцеларија Удружења студената РС у Новом Саду

НОВИ САД: У оквиру ЈП СПЦ "Војводина" отворена је новосадска канцеларије Удружења студената Републике Српске у Србији, а градоначелник Милош Вучевић казао је да Нови Сад тежи да буде атрактиван и тиме привлачи нове људе, снагу и енергију у град.
Otvorena Kancelarija Udruženja studenata RS u Novom Sadu  Foto: novisad.rs
Фото: Отворена Канцеларија Удружења студената РС у Новом Саду  Фото: novisad.rs

Он је навео да око 7000 студената на новосадском универзитету долази из РС, те да је до сада више десетина хиљада академских грађана РС стицало образовање у Новом Саду.

Град Нови Сад је подржао иницијативу студената из РС о отварању канцеларије на СПЕНС-у, додао је градоначелник наводећи да ће у том простору моћи да се окупљају, да добијају информације и испоље додатни ангажман поред редовних студијских обавеза.

"Они су и до сада организовали многобројне акције, а сада ће сигурно, са још бољим условима за рад, бити ефикаснији у својим активностима. За нас, Србија и Република Српска су у културном и идентитетском смислу једна кућа са двоје врата, а држава води рачуна о свим нашим сународницима, где год да живе. Нема боље споне и контакта међу државама од младих, посебно у односима Србије и РС који никада нису били бољи захваљујући заједничком залагању председника Вучића и Додика", оценио Вучевић.

Директор Установе студентско одмаралиште ''Београд'' Ненад Боровчанин казао је да су студенти из Републике Српске сигурна будућност и један од темеља добрих односа Србије и РС.

Фото: Отворена Канцеларија Удружења студената РС у Новом Саду Фото: novisad.rs

Додао је да установа студентско одмаралиште ''Београд'' студентима отвара своја врата на Авали и на Златибору, а од 1. марта и на Палићу где ће моћи да реализују своје пројекте, студентске конференције и све активности које подржавају Владе две земље.

"Мислим да ће партнерство студената, у овом случају са Градом Новим Садом и Србијом, резултирати само добрим стварима и свежим идејама које ће бити у функцији општег напретка", рекао је Боровчанин.

Након свечаног почетка рада Канцеларије и обраћања званичника у оквиру пригодног програма, студенти су уручили Захвалницу градоначелнику Вучевићу за све што је својим залагањем урадио за Удружење.

У име студената, обратио се Дејан Пудар који се захвалио Граду Новом Саду на пруженој могућности да се Удружење оснује, ради и развија.

Шеф Представништва РС Млађен Цицовић рекао је да отварање те Канцеларије има посебан значај због чињенице да су Удужење основали млади људи који ће сутра бити будућност и Републике Српске и Србије, који ће бити укључени у развој друштва, и да је најважнија улога Удружења очување националног идентитета, традиције и културе.

Фото: Отворена Канцеларија Удружења студената РС у Новом Саду Фото: novisad.rs

Удружење студената Републике Српске у Србији основано је 16. априла 2019. године, од стране студената, на челу са иницијаторима Миланом и Дејаном Пударом. Разлог оснивања је организовање студената који долазе из Републике Српске, као и развијање односа са осталим организацијама у земљи.

Удружење тренутно има више од 2000 чланова, а циљ му је подизање националне свести и очување идентитета, организовања хуманитарних, културних, спортских и забавних манифестација ради бољег међусобног повезивања и повезивања са студентима из Србије, као и помоћи социјално угроженим породицама и појединцима.

EUR/RSD 117.5893
Најновије вести