Отворен кутак за културу на Сланој Бари

Култура ван центра града, доступна свима, нови садржаји, укључивање грађана и њихових предлога – ту идеју коју је Нови Сад као Европска престоница културе започео, наставља нови Кутак за културу.
slana bara, dnevnik.rs
Фото: Dnevnik.rs

Тај простор отворен је у суботу у једном од делова града најудаљенијих од центра – Сланој бари. Представа и радионице за децу, плесачи из студија „Гроове” који су анимирали децу, дискусија о новом простору – „Диван”, као и наступи локалног блуз састава „Соулсхине” и групе „Кал” обележили су отварање Кутка за културу. Тај простор биће отворен од уторка до петка од 15 до 21 час, а суботом од 13 до 20, на адреси Сентандрејски пут 106б, односно код Спортског центра „Слана бара”.

– Локално становништво овде, нажалост, нема где да иде, а сести на аутобус и отићи до града није за сваког једноставно и кошта – рекла је Маријана Стевановић из „Мале срећне колоније” која је организовала радионицу за децу на отварању Кутка. – Зато је то јединствена прилика да овде буду програми доступни локалном становништву, које мора имати неки простор који ће осећати као свој, на који може утицати.

У оквиру „Мале срећне колоније” Маријана Стевановић већ дуго ради с ромском децом и истиче колико је важно да се њима приближе културни садржаји. С њом је сагласна и Весна Цветановић, једна од организатора Фестивала ромске културе и активизма Ф.Р.К.А., који је реализован пети пут заредом.

– Најважнији задатак Кутка је да у оквиру креирања програма у обзир узме интеркултуралност локалног становништва на Клиси и да се то на различите начине провлачи кроз садржаје – истакла је Весна Цветановић.

– Коначно локално становништво не мора да иде до центра града да би било део неких дешавања.

Кутак за културу најава је за будућу културну станицу, која је већ почела да се гради на Сланој бари.  Педагошка асистенткиња ОШ „Душан Радовић” Зорица Калањош, која већ дуго ради с ромском децом, рекла је да је такав простор био неопходан јер није довољно радити с децом само у школи.

– Ми имамо разне радионице, укључујемо се и у рад неких организација, због чега нам је битно да имамо један такав простор – рекла је Зорица Калањош. – Од сада ће и организације из других делова града моћи да дођу код нас, да се упознају с нама, али и да ми упознамо њих и њихове садржаје. Деца су радознала и заинтересована за учествовање у разним програмима, тако да нам ово заиста отвара спектар нових могућности.      

Б. П.

sa strane
21.10.2019 • 18:43
Ovo je kulturna radionica za Rome? Kad ce se graditi kulturna radionica za srpsku djecu? Zasto se Romi ne ukljuce u druge radionice kojih ima u citavom Novom Sadu, vec se edukacija Roma organizuje iskljucivo na racun djece na Klisi?! To je pojava u produzenom boravku, vrticima i skoli na Klisi.
EUR/RSD 117.5893
Најновије вести