Организација резервних војних старешина обележила 100 година

НОВИ САД: Градоначелник Новог Сада Милош Вучевић присуствовао је данас Свечаној академији поводом обележавања стогодишњице Организације резервних војних старешина која је основана као Удружење резервних официра и ратника, 15. септембра 1919. године у Београду, на годишњицу отпочињања пробоја Солунског фронта.
1
Фото: Grad Novi Sad

"Када неко прославља 100 година рада то је доказ и потврда оправданости оснивања такве организације. Сви чланови имају и привилегију, али и велику обавезу, с обзиром на то да је један од иницијатора оснивања ове организације велики војвода Степа Степановић, и да је за њен рођендан одабран значајан историјски датум", рекао је Вучевић, саопштено је из његовог кабинета.

Он је истакао да је част бити део велике породице која егзистира један век, а резервне војне старешине су увек биле на висини задатка и у мирнодопским и у ратним условима.

"Проживели су судбину нашег народа и наше државе, пре свега у 20. веку, који је био турбулентан и болан за нас. Дугујемо им велико хвала, јер су увек били уз нас и војску тамо где је најтеже. Своје место у друштву заслужили су квалитетом и дугом традицијом", нагласио је Вучевић.

Према речима представника Покрајинске организације резервних војних старешина пуковника у пензији Жељка Обрадовића, Организација је остварила значајн допринос у систему одбране Републике Србије, учешћем у свим оружаним сукобима и другим активностима.

"Имамо велику подршку локалних управа и Републике и надам се да ћемо у наредном периоду наставити да остварујемо своја законска права и законске обавезе", истакао је Обрадовић.

У оквиру Свечане академије презентована је изложба “Портрети народног краља у уметничким делима”, која је поводом обележавања стогодишњице Великог рата, са великим успехом приказана у Музеју Војводине у Новом Саду, а уручена су и признања заслужним појединцима и организацијама, између осталих и градоначелнику Милошу Вучевићу.

У пригодном културно-уметничком програму учествовали су мушки вокални квартет “Звуци с камена”, првак драме Српског народног позоришта Миодраг Петровић, песник и драматург Горан Ибрајтер, КУД “Фолклорика” и фолклорни ансамбл “Вила”.

EUR/RSD 117.5653
Најновије вести