Оперативци „Циклонизације” на терену 24 часа дневно

Након што је, због снега и ветра, два дана била обустављена акција дезинфекције отворених простора у Новом Саду, екипе „Циклонизације” од четвртка увече поново су на терену и настављају борбу против ширења коронавируса.
dezinfekcija, Dnevnik/Vanja Fifa
Фото: Дневник/В. Фифа

– Ти третмани спроводе се по одлуци новосадског Штаба за ванредне ситуације од 19. марта ове године – подсећа менаџер за односе с јавношћу у том предузећу Дарио Аћимовић. – Дезинфикују се цели блокови у околини свих здравствених установа на територији града: Клиничког центра Војводине, зграде Хитне помоћи, Завода за заштиту студената, Специјалне болнице за реуматске болести, Завода за јавно здравље Војводине, Института у Сремској Каменици, Војне болнице у Петроварадину и свих објеката Дома здравља „Нови Сад”. Обухваћени су и квартови у околини геронтолошких центара, као и у улицама у ширем центру Новог Сада, свим булеварима и важнијим и фреквентнијим саобраћајницама.

Како наводи, реч је о сету превентивних мера у заштити здравља и живота грађана и спречавању ширења коронавируса које координира Градска управа, а спроводи новосадска „Циклонизација”.

– Дезинфекција се у ширем центру града и у блоковима око свих медицинских установа изводи најсавременијим УЛВ генераторима с камиона, теренаца и аутомобила „Циклонизције” – каже наш саговорник. – Ти третмани се изводе свакодневно, а акција ће трајати све док, по препоруци струке, то буде потребно.

По одлуци Штаба за ванредне ситуације Новог Сада, од 17. марта, у циљу додатних превентивних мера, спроведи се и дезинфекција улаза стамбених зграда. Та одлука је донета да би се додатним превентивним мерама заштитили здравље и животи грађана, у циљу спречавања ширење коронавируса.

– Третмани се изводе тако што оперативци „Циклонизације” иду од улаза до улаза по свим деловима града – од центра према ободима. Дезифинкују се улази, гелендери, холови зграда, ходници, лифтови... Ових дана завршава се први круг дезинфекције и почиње други по истом систему. Та мера биће такође на снази докле год буде потребно – истиче Аћимовић.

Град Нови Сад саопштио је да управници стамбених зграда немају потребе да се посебно обраћају на кол-центар „Циклонизације” да би заказивали термине.

Из Штаба истичу да је реч о додатним мерама заштите које спроводи Град Нови Сад и да суграђани никако не смеју да прекину примену хигијенских и санитарних мера превенције у циљу спречавања ширења заразе. На управнике зграда се такође апелује да се не ослањају само на мере дезинфекције, већ да паралелно организују појачано одржавање хигијене у заједничким просторијама.

– Осим појачане активности на дезинфекцији улаза стамбених зграда, екипе „Циклонизације” су претходних дана ангажоване и на дезинфекцији свих зграда градске управе, али и станица полиције, судова, зграда и аутомобила Комуналне милиције и инспекције – истиче Аћимовић. – Желећи да максимално заштити здравље својих оперативаца, људи који су 24 часа на терену и у акцији заштите здравља и живота суграђана, „Циклонизација” је пре неколико дана у употребу, осим стандарде заштитне опреме, увела и „фул фејс” маске или класичне маске у комбинацији са заштитним визирима. 

С. С.

EUR/RSD 117.5965
Најновије вести