ОПЕНС: Мурал на поклон Машинској школи

НОВИ САД: У оквиру манифестације „ОПЕНС дистрикт” и као плод добре сарадње, Савез омладинских удружења „ОПЕНС 2019” поклонио је мурал Средњој машинској школи, који су данас на зиду школе нацртали уметници Стефан Станојевић и Урош Штрбоја.
mural
Фото: Dnevnik (Vanja Fifa)

Кроз различите активности, ученици Средње машинске школе су током ове године показали изузетну креативност и спремност за активизам, а из ОПЕНС-а потврђују да је младе потребно што више позивати и укључивати у сличне организације.

Све је део великог пројекта „ОПЕНС дистрикт” током прве половине септембра, у оквиру којег смо, да тако кажем, преузели град и дали га младима, истакла је асистенткиња програмске координаторке ОПЕНС-а Добрила Марковић.

Фото: Dnevnik (Vanja Fifa)

Осим овог мурала, додала је, на територији месне заједнице Омладински покрет биће нацртана још три, која су дело муралиста-графитера из региона.

Ми смо током године обилазили њихове градове и поклањали им мурале, а они су сад дошли да то ураде за Нови Сад. Желимо заједно да младима пошаљемо поруку мира, казала је Марковић.

Фото: Dnevnik (Vanja Fifa)

Идеја за мурал потекла је од самих уметника, а на цртежу су две особе, жена и дечак, што би заправо требало да буде порука за одрасле да буду подршка младима. Подршку за идеју и реализацију ОПЕНС је добио и од саме школе.

Образовање треба да им помогне да се издигну и направе неки искорак у животу, додала је Добрила Марковић.

По њеним речима, наменски су ставили мушку и женску фигуру, јер желе да дају допринос родној равноправности, посебно у Машинској школи, која је претежно мушка.

Један од могућих назива мурала је „Одрастао“.

Фото: Dnevnik (Vanja Fifa)

На тему младих имали смо слободу за идеју и интерпретацију, објаснио је један од аутора, улични уметник и дизајнер Стефан Станојевић.

Како је додао, цртежом желе да прикажу зрелост младих уз подршку одраслих да усвоје знање и наслеђе које им остављају.

На тај начин постају равноправни чланови друштва. Женска фигура на муралу представља професорку која држи руку на рамену свог ученика, што се може протумачити као подршка, али и понос што млад човек унапређује себе и своје знање, чиме доприноси целокупном друштву. То би била нека суштина дела, а с друге стране, свако има слободу да самостално тумачи оно што види, поручио је Станојевић.

Б. Павковић

EUR/RSD 117.5900
Најновије вести