ОПЕНС 2019: Дводневна конференција посвећена младима у Свилари

Конференција под називом „Млади, иновације и трендови” почела је јуче у Културној станици „Свилара”, а учесници ће још данас имати прилику да се упознају с актерима омладинске политике, инфлуенсерима и омладинским радницима.
1
Фото: ОПЕНС 2019

Дводневни сусрет организује Омладински савез удружења „Нови сад – Омладинска престоница Европе ОПЕНС2019” у сарадњи с Центром за омладински рад (ЦЗОР).

По речима саветнице министра омладине и спорта Снежане Клашње, конференција представља добру прилику да се сумирају утисци о томе шта је до сада постигнуто кад је реч о омладинској политици на локалном, покрајинском и националном нивоу, као и да се унапреди сарадња између удружења цивилног и Владиног сектора. Она наводи да је то шанса за разговор о могућностима како да се оно што је постигнуто у оквиру Омладинске престонице Европе 2019, када је Нови Сад регионални центар збивања, искористи за побољшање квалитета живота младих.

– Истраживања која смо радили показују да је младима највећи изазов да ли ће наћи посао који одговара њиховим професионалним квалификацијама – напоменула је Снежана Клашња. – Простори попут омладинских центара, клубова и канцеларија пружају могућност за креативно изражавање, стваралаштво и учење, па чак и запошљавање кроз „хабове”. Млади желе да имају просторе који одговарају њиховим могућностима, односно да су програми бесплатни и да на тим местима стичу нова знања.  

На конференцији се окупило око 170 учесника из целе Србије и гостију из региона, који ће с домаћинима поделити искуства из својих земаља.

– Ту су нам гости из Тузле, који имају један од успешнијих омладинских центара, који функционише по специфичном моделу – напоменуо је координатор ОПЕНС-а Вукашин Гроздановић. – Жеља нам је да од њих сазнамо на који начин функционишу омладински центри и клубови, као и заједнице у региону, да кроз размену информација нешто научимо и да видимо како да то применимо. Интересантна су нам њихова искуства у вези с одрживошћу, односно како се програми у тим центрима финансирају.

Осим Снежане Клашње и Вукашина Гроздановића, на конференцији су јуче говорили Вања Калаба из Центра за омладински рад, Маријана Родић из Националне асоцијације практичара омладинског рада, те један од оснивача Омладине ЈАЗАС-а Дарко Лазаревић, као и гост из БиХ Адис Арнаутовић из Центра за едукацију младих.

И док је први дан конференције био посвећен променама у трендовима и интересовања омладине у односу на дух времена и смену генерација, другог ће бити речи о иновативним приступима у раду с младима.

Ј. Вукашиновић

фото: Р. Хаџић

EUR/RSD 117.5762
Најновије вести