Онлајн седница Комисије за родну равноправност: Оба пола да се изједначе у погледу свих права

Акција „Дан једнаких плата“, коју Комисија за родну равноправност сваке године организује крајем новембра и почетком децембра, због пандемије коронавируса и поштовања епидемиолошких мера, ове године биће промовисана путем електронских платформи, интернет портала и друштвених мрежа, одлучено је на седници Комисије за родну равноправност.
gradska kuca
Фото: Dnevnik.rs

Како је на седници речено, иако Србија, у односу на многе земље Европске уније и региона, бележи боље резултате у изградњи друштва једнаких могућности, мора се учинити заједнички напор да се постојеће стање унапреди и да се жене и мушкарци изједначе у погледу свих права. Комисија за родну равноправност жели јавности да укаже на проблем неједнаких зарада жена и мушкараца.

- Много рада и труда стоји иза сваке жене и оне су те које морају да се боре много више од мушкараца да би напредовале у било ком послу - истакла је председница Комисије за родну равноправност Мирјана Василић, додајући да би, без обзира на околности, требало да утичемо на свест јавности о нужности изградње равноправног друштва. - Ситуација на локалном, покрајинском и републичком нивоу последњих година се доста променила у корист мање заступљеног пола, односно жена. Данас готово половину Владе чине жене, имамо више жена на челу градова, општина и локалних скуштинских парламената. Глас жена се више чује и у новосадском парламенту, јер имамо жену на месту председнице Скупштине града, заменицу председнице Скупштине града, као и чињеницу да 44 одсто парламента чине управо жене, а у органима извршне власти су четири жене на месту чланица Градског већа. Свакако више треба да се боримо и за положај осетљивих група, а то су жене са инвалидитетом, жртве насиља и Ромкиње.

Идеја акције „Дан једнаких плата“ биће да се и ове године јавности укаже на неравноправан положај жена у погледу односа просечних зарада које остваре жене и мушкарци, а Комисија за родну равноправност још једном позива све привредне субјекте да у свом пословању учине много више за економско оснаживање жена у нашем друштву, јер без економске једнакости нема једнаких могућности за жене и мушкарце, а самим тим ни родне равноправности.

- Ово свакако јесте симболична акција, али симболи су увек значајни ако их прате искрена опредељења и ако се симболом заступа важан циљ, а изградња равноправног друштва то јесте за све грађанке и грађане Србије и Новог Сада - закључила је Мирјана Василић.  

Б. П.

EUR/RSD 117.3079
Најновије вести