ОМЛАДИНА ЈАЗАС Живот с ХИВ-ом је могућ, ми смо ту да помогнемо

Током више од две деценије постојања, невладина и непрофитна организација Омладина ЈАЗАС Нови Сад осмислила је велики број активности и у том духу наставља.
Omladina JAZAS Novi Sad  Foto: Fejsbuk stranica Omladina JAZAS Novi Sad
Фото: Омладина ЈАЗАС Нови Сад  Фото: Фејсбук страница Омладина ЈАЗАС Нови Сад

Једна је од шест организација – оснивача Савеза омладинских удружења ОПЕНС 2019, а само прошле године реализовали су 16 пројеката, од чега три у оквиру ОПЕНС-а.

– Имамо пројекат „Вечера с комшијама”, који носи идеју спајања различитости – објашњава председник организације Омладина ЈАЗАС Нови Сад Страхиња Тијанић. – Дословно се за заједничком трпезом налазе различите нације, расе и религије, с карактеристичним јелима, и размењују мишљења и искуства. На тај начин показујемо да сви можемо функционисати заједно, да нема потребе за различитостима и да су оне заправо само привид.

Један од дугогодишњих пројеката је Клуб за особе које живе с ХИВ-ом. Сваког понедељка од 17 до 21 час људи имају могућност да дођу на анонимно тестирање, односно добровољно поверљиво саветовање у просторије ЈАЗАС-а, Народног фронта 35, и у року од пола сата сазнају свој ХИВ-статус.

У оквиру Клуба за особе које живе с ХИВ-ом, сваког понедељка од 17 до 21 час људи имају могућност да дођу на анонимно тестирање, односно, добровољно поверљиво саветовање у просторије ЈАЗАС-а, Народног фронта 35

– Сматрамо да би сви требало да знају своје право стање да би у складу с тим знали на који начин да наставе и функционишу у животу – наводи Тијанић. – Ми смо ту да помогнемо, а кад имамо било какву уштеђевину, трудимо се да људима обезбедимо лекове јер им је то потребно. Радимо, такође, теренско тестирање, информисање и пружање минималног пакета услуга, најчешће по парковима.

Омладина ЈАЗАС Нови Сад функционише кроз неколико сегмената. Осим поменутог клуба, ту су Омладинске новине „Клик, клик, бум”, које се баве афирмацијом и успехом младих, њиховим оснаживањем, ослобођене негативне конотације заступљене у осталим новинама.

Један од важних сегмената ЈАЗАС-а је вршњачка едукација и волонтерски део, у оквиру којег вршњачки едукатори обилазе школе, а млади својим вршњацима држе предавања о превенцији болести зависности и ХИВ-а. Сваке године одржи се 200 таквих едукација.

Акције и пројекте ЈАЗАС спроводи током целе године, а за подизање свести о превенцији, као и болестима, увек настоје да осмисле што креативније приступе и идеје. У том аспекту имају добру сарадњу са Средњом школом за дизајн „Богдан Шупут” и Техничком школом „Милева Марић Ајнштајн”, чији ученици на тему превенције ХИВ-а и болести зависности редовно осмисле занимљиве илустрације и анимације за пројекат „Зумирај ризик”.


Фото: Омладина ЈАЗАС Нови Сад  Фото: Фејсбук страница Омладина ЈАЗАС Нови Сад

Кондом-патрола

Једна од дугогодишњих акција је и „Кондом-патрола”, у оквиру које волонтери ЈАЗАС-а, обучени у униформе сличне полицијским, обилазе град, заустављају људе и за непоседовање презерватива исписују им „казне” на којима су, заправо, подаци о броју инфицираних и преминулих због инфекције ХИВ-а током године.

– Шаљив начин показао се као добра акција, а у локалима нас већ знају и увек смо добродошли – уз осмех потврђује Страхиња Тијанић. – То одговара и нама и њима, и увек је супер да се што више људи кроз те „казне” едукује. Увек се трудимо да имамо креативне акције и не настојимо да их одржимо по сваку цену, већ нам је важније да кроз ту акцију подстакнемо особу да размишља и свака акција носи неку поруку.


Осим богатог искуства, у организацији Омладина ЈАЗАС Нови Сад људи могу да стекну изузетно квалитетно знање из области медицине, пријемчиво свима.

– Без обзира на област интересовања, било који лаик може осетити да је нешто променио јер тај осећај када едукујете неку младу особу, која после предавања дође и каже: „Хвала ти, знам некога ко је зависник / ХИВ позитиван, хвала вам што ово радите, хвала што смањујете стигматизацију...”, срце буде пуно, а ја не могу да замислим да иједно слово на папиру може заменити тај осећај – каже Тијанић. – Кад год откријемо да је нека особа ХИВ позитивна, посветимо се, трудимо се да јој олакшамо период сазнања и прихватања, и на крају да схвати да је живот с ХИВ-ом могућ и изједначен са животним веком просечне здраве особе, само ако се терапија редовно узима.

Чињеница је да ХИВ више није табу тема, међутим...

– Иако живимо у 21. веку и мање-више је све познато, увек се преваримо и схватимо да и даље постоје особе које имају погрешне ставове. Али и то је у реду, и заправо значи да наш посао није завршен, да би требало да наставимо још много боље и јаче. Ако ништа друго, то је нешто што мене мотивише – закључује Страхиња Тијанић. 

Б. Павковић

АНКЕТА  НА КОЈИ НАЧИН ВОДИТЕ РАЧУНА О ЗДРАВЉУ?

Thumbnail

Никола Турунташ, студент:

– Срећом, здрав сам и, искрен да будем, немам разлог да идем код лекара. Практикујем алтернативу, односно природне лекове, попут чаја, меда, ђумбира... За организацију Омладина ЈАЗАС-а Нови Сад чуо сам путем рекламе, али не познајем никога ко је у том смислу угрожен. Убеђен сам у то да лек постоји. Такође, знам за податак да се у авиону компаније„Малејша ерлајнс“, који након пада никад нису пронашли, налазио лек против сиде.

Thumbnail

Светислав Вуликић, студент:

– Изузетно водим рачуна о свом здрављу, а постоји и изрека: „Здравље није све, али без здравља све је ништа”. Придржавам се природних метода и избегавам лекове. За ЈАЗАС сам чуо, а свестан сам донекле тога докле досеже проблем заражених сидом. Верујем да људи нису свесни опасности, али и да постоји решење. Пронашли су лек за све и свашта па верујем да ће и за сиду и канцер.

Thumbnail

Јелена Петровић, студенткиња:

– Бринем о свом здрављу, највише тако што водим рачуна о томе како се храним и трудим се да будем што активнија физички. Такође, волим да читам о здравом начину живота. За здравље је важна и превентива. Чула сам за активности ЈАЗАС-а и сматрам да на прави начин упућују младе да брину о себи, као и у то да АИДС не буде табу тема, да разговарамо о томе како некоме да помогнемо јер никад не знамо шта будућност носи.

Thumbnail

Алекса Дмитровић, студент:

– Трудим се да будем физички активан, тренирам, у исхрану сам унео више воћа и поврћа, а што мање меса, слаткиша и поготово газираних сокова. Кад је реч о болестима попут ХИВ-а, мислим да је, без обзира на то што живимо у 21. веку, ситуација временом само још гора. Сви су упућени, свесни су тога да би требало да се чувају, али мислим да затварају очи, чак знам и неке примере. Младе би поготово требало информисати.

Thumbnail

Милица Церанић, студенткиња:

– О здрављу водим рачуна што правилнијом исхраном, повременим тренирањем, потпуно сам престала да пијем газиране сокове и кафу, а пијем минимално два литра воде дневно. За организацију ЈАЗАС нисам чула, али мислим да су у тему превентиве АИДС-а и болест сви упућени. Међутим, не може се рећи да воде рачуна о заштити и вероватно се воде мишљењем „Неће баш мене”.

Thumbnail

Снежана Радојчић, студенткиња:

– Поново сам кренула у теретану и изузетно водим рачуна о томе шта једем. Одавно сам престала да једем месо, покушавам колико могу да избегавам слаткише, а трудим се да редовно обављам и контролу код лекара. Свест о постојању вируса ХИВ-а и заражености јесте подигнута, али мислим да ипак није довољно. Вероватно већина мисли „То се догађа другима”, а то није тачно. Ипак, превентива је најважнија.

Б. П.

EUR/RSD 117.5581
Најновије вести