„ОКТОБАРХ”  Отвара врата заборава  зграда, установа, театара...

Организација „Октобарх” основана је 2016. године као иницијатива студената архитектуре и урбанизма с Факултета техничких наука и организација која се бави промоцијом архитектуре, дизајна и уметности младима, али и широј јавности.
Radionice Organizacije „Oktobarh” Foto: Jovan Bajić 
Фото: Радионице Организације „Октобарх” Фото: Јован Бајић 

Жеља студената била је да прошире знање у односу на то што имају прилику да чују и науче на факултету, а с обзиром на чињеницу да се 1. октобар обележава као Светски дан архитектуре, организација је добила назив и одлучили су да током целог месеца организују догађаје који ће студенте усмерити на одређене трендове и популарне теме у тој области. Тако је настао и истоимени фестивал. 

– Током прве две године, радионице и предавања фестивала „Октобарх” били су намењени само студентима архитектуре, а од лане у активностима учествују, како професионалци у области архитектуре и дизајна, тако и сви које занимају теме којима се бавимо – објашњава организатор програма и активности „Октобарха” Лука Радосављевић. – Све своје активности пласирамо путем друштвених мрежа, односно профила „октобарх” на „Фејсбуку” и „Инстаграму”, трудимо се да остваримо контакт с медијима, а радимо и штампани материјал.

Садржаји фестивала „Октобарх” распоређени су на цео месец, али се одржавају викендом да би студенти и остали, запослени током радних дана, имали више времена и могућност да дођу. Октобарска конференција, шетња кроз знамените објекте у Новом Саду „Архитура”, Дани архитектонског филма и различите радионице обухватају поменуте садржаје.

Фото: Организација „Октобарх” промовише архитектуру у најширем смислу Фото: Јован Бајић   

– „Архитура” је догађај који организујемо од почетка фестивала, а идеја о томе потиче од фестивала „Опен хоусе даy” – наводи Лука. – Концепт се огледа у томе да се врата одређених значајних објеката отворе за посетиоце, те им се пружи прилика да их обиђу и чују неку занимљивост или историјску чињеницу о тим грађевинама или људима који су их осмислили. Водичи буду студенти Факултета техничких наука. На тај начин до сада смо обишли Раднички дом, Музеј савремене уметности, Позориште младих, Дом трговачке омладине, Спенс и друге, а ове године обишли смо још неотворени Научно-технолошки парк у Фрушкогорској улици, што је свима била јединствена прилика и због тога изузетно занимљиво.


Скуп архитеката

Октобарска конференција биће одржана 26. и 27. октобра у Музеју савремене уметности и представља главни едукативни догађај фестивала. Промовише архитектуру у најширем смислу, претежно је намењена студентима архитектуре и стручној јавности, а окупиће архитекте из Србије, региона и целе Европе, који доносе нешто ново, авангардно. У оквиру конференције биће речи о актуелним пројектима, тренутним трендовима, савременим технологијама и концептима у тој области.


Дани архитектонског филма обележили су викенд за нама, а публика је имала прилику да погледа документарне игране филмове, који се на директан или индиректан начин баве архитектуром, дизајном, уметношћу или друштвеним питањима.

– Зашто практикујемо филмове? Зато што се они на посебан начин дотичу важних питања, представљају уметност у неком другачијем светлу и подстичу људе на активно учешће – истиче Лука Радосављевић. – Рецимо, ако дођете на филм, сигурно ћете га погледати, за разлику од предавања. Он, као визуелна уметност, на другачији начин привлачи пажњу.


3Д фигуре и мурали

Нешто потпуно ново у оквиру фестивала „Октобарх” је својеврсна панел дискусија „ОК Талкс” на тему алтернативне архитектуре, која ће бити одржана 25. октобра на Спенсу. Панел-дискусија обухватиће низ кратких предавања, те окупити имена попут Јелене Илић, која прави 3Д фигуре од папира великих димензија, Сандре Трифуновић Стојановић из „Фабрике културе”, одговорне за мноштво мурала у граду, а биће ту и гост из Загреба Филип Прачић, који се на психолошки начин бави архитектуром. „ОК Талкс” ће студентима покушати да одговори и на питања чиме је могуће бавити се након завршетка студија, шта све архитектура обухвата, чиме се архитекта може бавити, да ли морате бити архитекта да бисте се бавили архитектуром и слично.

– То су нека питања, изузетно популарна међу студентима, поготово данас, кад толико ствари постоји, а опет нас усмеравају само у правцу пројектовања – потврђује Лука Радосављевић.


Део фестивала „Октобарх” су и различите радионице дизајна, архитектуре и урбанизма, намењене свима које та тема занима. Тема прве овогодишње радионице била је Трг слободе, а учесници су добили прилику да на креативан начин, ван правила, осмисле идеју како би они унапредили центар града. Подземна башта испод Трга слободе, застакљен трг, цео трг као игралиште... само су нека од интересантних решења. Тема наредних биће дизајнирање намештаја. С обзиром на интересовање, организација планира да реализује радионице једном месечно и по завршетку фестивала.

– Младе који су креативни и показују интересовање за било коју врсту уметности или дизајн, позивам да посете догађаје у оквиру фестивала јер ће имати прилику да се баве нечим што иначе немају прилику, те да прошире видике и евентуално наставе професионално и приватно у том смеру.  – поручује Лука Радосављевић.      

Б. Павковић

 

Thumbnail

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

EUR/RSD 117.5813
Најновије вести