Одржан Светски куп уличног тренинга

Светски куп уличног тренинга одржан је  на Тргу републике, а надметало се око 80 такмичара из Србије, Алжира, Гватемале, Холандије, Бугарске, Пољске, Републике Северне Македоније, Хрватске, Црне Горе, БиХ и других земаља света.
d
Фото: Дневник/Филип Бакић

Куп је организовало Спортско удружење „Права страна улице” у сарадњи с ОПЕНС-ом и уз подршку Града Новог Сада и бројних спонзора.

Током једнодневног такмичења на Тргу републике је био постављен и штанд на којем су учесници, али и публика, могли да потпишу петицију да се улични тренинг (Street workout) призна као спорт и уврсти у Олимпијске игре, за шта се „Права страна улице” већ неколико година залаже.

– Циљ нам је да утичемо на децу и младе да, уместо деструктивног понашања у кварту, док су на улици изаберу праву ствар и вежбају на отвореном – нагласио је  Срђан Арсеновић из Спортског удружења „Права страна улице”. – Сви могу да учествују на Купу и није неопходно да буду професионални спортисти. Потрудили смо се да на једном месту спојимо спорт, здрав начин живота и забаву.

По завршетку Купа, Арсенијевић планира да Граду поклони наменски парк за вежбање, који је сам изградио од новца који је као победник освојио на такмичењу „Ја имам таленат”. Парк ће, како је објаснио, бити постављен у оквиру „ОПЕНС урбан кварта” на Лиману, а моћи ће да га користе сви љубитељи спорта и рекреације.

– Град улаже у спортску инфраструктуру те у Новом Саду укупно има око 100 вежбалишта, укључујући теретане на отвореном, као и игралишта, попут кошаркашких и одбојкашких... – истакао је члан Градског већа за спорт и омладину Огњен Цвјетићанин. – Између осталог и кроз ово такмичење желимо да укажемо грађанима, поготово младим, на то да слободно време на улици могу проводити квалитетно, те да за здрав начин живота и вежбање нису неопходни инструктори, приватни тренери и одласци у теретану.

Вукашин Гроздановић из Савеза омладинских удружења „ОПЕНС 2019” подсетио је на то да је ОПЕНС у току ове године подржао око 100 различитих манифестација.

– Пружили смо могућност неформалним групама младих да нам се обрате и предоче нам своје идеје, као и начин на који им можемо помоћи –објаснио је Гроздановић. – Тако смо се потрудили да помогнемо и момцима из „Праве стране улице”.

Ј. Вукашиновић

 

EUR/RSD 117.5808
Најновије вести