Одржан 14. НС маркет: Спој креативности, заната и хране на Рибарцу

НОВИ САД: Око 35 нових и старих креативаца, малих произвођача и занатлија представило је своје производе и таленте на 14. „НС маркету” који је одржан за викенд на Рибарском острву, док су за најбоље штандове проглашени онај радионице кожне галантерије из Новог Сада „Valo Crafts ” и онај уникатних поклона и дрвених лампи новосадског бренда „Craftu”.
n
Фото: Dnevnik (Slobodan Šušnjević)

У оквиру те манифестације подржана је хуманитарна акција Друштва за одрживу будућност „Кораци” којом наставља кампању „Подржи ђаке, подржи школе” у Новом Саду. Како наводе, циљ кампање је прикупљање новца за куповину маски за ученике и дезинфекциона средства за школе којима је то најпотребније.

У акцији у недељу је учествовао и карикатуриста Марко Сомборац, који је сваком ко је желео да донира новац за поменуту акцију нацртао портрет-карикатуру, а том занимљивом хуманитарном акцијом прикупљено је 12.000 динара.

Манифестацију је улепшао и наступ младе уметнице Теодоре Скробоње с писцем Гораном Скробоњом.

Фото: Dnevnik (Slobodan Šušnjević)

Организаторка манифестације Марија Срдић је за „Дневник” рекла да су традиционално својом манифестацијом спојили креативност, занате и храну с газдинстава, доводећи нови садржај, као и излагаче. Она је навела да су се произвођачи током ванредног стања и целе епидемиолошке ситуације добро снашли, али да је живи контакт ипак нешто што сви много више воле, а манифестације попут ове, како каже, увек добро дођу.

Добра вест је да су се током епидемије произвођачи и занатлије много више организовали на друштвеним мрежама, током ванредног стања многи од њих су успели да организују и доставу, посебно људи с газдинстава, истакла је наша саговорница.

Како је додала, то је било добро, али су схватили да то повећава трошкове, тако да се сада интезивно ради на стварању неких нових модела продаје.

Живи контакт ипак сви више воле, што можемо видети и овог викенда, вели наша саговорница.

Заштитне маске, производе од текстила, сувенире и играчке су у суботу продавале и чланице Удружења „Сомборске шнајдерке”, сачињеног од жртава партнерског насиља које су се упознале у Сигурној кући у Сомбору, а куповином њихових производа људи су помагали жртвама породичног и партнерског насиља. Посетиоци су, између осталог, уживали и у сиревима, сухомеснатим производима, слаткишима справљеним по старим и оригиналним рецептима, сосовима и умацима. Како наводе из тима „НС маркета“, видно је запажен и уникатни намештај, док су, како истичу, најмлађи посетиоци били заинтересовани за штрикане играчке и осликане мајице, а даме за накит, декорације за кућу и природну козметику.

К. Ивковић Ивандекић

EUR/RSD 117.5653
Најновије вести