Одрастање уз поезију у Градској библиотеци

НОВИ САД: Аудиција за рецитаторску секцију Клуба уметника „Бина” одржана је на Дечјем одељењу Градске библиотеке.
a
Фото: A. Andrijević

Ученици другог, трећег и четвртог разреда основних школа имали су прилику да прочитају песму коју су сами одабрали, а представници Клуба одабраће најуспешније и припремати их за Градску смотру рецитатора, која ће бити одржана почетком марта у Новосадском позоришту.

У оквиру аудиције бирамо децу која имају добру енергију, довољно су јасна и гласна, након чега их неколико месеци припремамо за такмичење, објаснила је председница Клуба уметника „Бина” Драгана Младенов.

На тај начин, додала је, они расту уз поезију и дружење, а “нама је важно да они, пре свега, развију тимски дух и међусобно се подржавају“.

Касније с њима радимо и неке представе, због чега је важно да се познају, друже и воле, помажу и навијају једни за друге, поручила је Младенов.

Клуб уметника „Бина” готово пуну деценију успешно ради с рецитаторима и припрема децу за смотре. Њихови рецитатори су сваке године међу најуспешнијима у граду, као и целој Србији. Након Градске смотре почетком марта, односно општинског нивоа такмичења, наредна је Зонска смотра, која се већ годинама традиционално одржава у Бачу, потом Покрајинска у Сечњу и Републичка смотра рецитатора у Ваљеву.

Деца најчешће бирају Мику Антића, Добрицу Ерића, Десанку Максимовић, мада им и ми предложимо нека остварења која нам се допадну, наводи Драгана Младенов.

Како је додала, труде се да их усмере на то шта би могли потражити и прочитати, али воле да сами праве избор.

Код деце је веома битна брзина и начин реаговања на сугестије и критике. Када немају проблем с критиком, рецитатори је усвајају и успешно настављају рад. Смотре рецитатора и припреме за њих изузетно су значајне за децу, пре свега због очувања језика и културе говора, а с друге стране, то су лепе манифестације на којима могу да се друже, упознају децу сличних интересовања и науче нешто ново. Уједно, то им омогућава да време проведу квалитетно и одвоје се од телефона, рачунара и друштвених мрежа, казала је Драгана Младенов.

Потврда стиже и од деце.

Спремила сам и прочитала песму „Свети Сава с нама живи”, рекла је ученица трећег разреда ОШ „Светозар Марковић Тоза” Невена Гњатовић.

Фото: A. Andrijević

Волим поезију, додала је невена, а најдражи песник јој је Душан Радовић јер су његове песме занимљиве и у његовом стваралаштву има много досетки.

Нисам до сада имала прилику да учествујем на јавним наступима, поручила је Невена.

Б. Павковић

EUR/RSD 117.5830
Најновије вести