ОЦ ЦК13 "Ауторка није присутна"

Књижевно вече под називом: “Ауторка није присутна: Даша Дрндић” одржаће се вечерас од 20 часова у Омладинском центру ЦК13.
CK 13/F. Bakic
Фото: Дневник/Ф. Бакић

Светлана Савић и Дамир Бојић истражују присуство мотива птице у фиктивним, односно тематику рата и фашизма у фактографским слојевима прозе најпркосније ауторке постјугословенске књижевности Даше Дрндић.

Даша Дрндић рођена је у Загребу 1946. године. Од 1953. године живела је у Београду, где је дипломирала енглески језик и књижевност. Похађала је постдипломске студије на Southern Illinois University у САД и магистрирала 1971. године. Наставља студије на Цасе Њестерн Ресерве Университy. Докторирала је у Ријеци с темом о протофеминизму и политичком ангажману списатељица кроз њихова дела. Радила је у издаваштву, као уредница у издавачкој кући “Вук Караџић“, предавала енглески језик као професорка на Народном универзитету “Ђуро Салај”, радила као уредник-драматург на Радио Београду и предавала британску књижевност 20. века и креативно писање на Филозофском факултету Свеучилишта у Ријеци. За време рата напустила је Београд, отишла у Ријеку и одатле у Канаду. После две године се вратила у Ријеку где је и остала.

Објавила је многе наслове, а за роман “Sonnenschein” Даша Дрндић је добила престижну британску награду “Independent Foreign Fiction Readers Prize” за 2013. годину. Добитница је међународне књижевне награде Прозарт 2014. Роман “Belladona” добио је британску награду “Warwick”.

С. С.

EUR/RSD 117.5799
Најновије вести