Обележен Светски дан особа с Дауновим синдромом

Светски дан особа с Дауновим синдромом обележава се симболично 21. марта, у знак трећег хромозома на 21. хромозомском пару, а специфичан је и по томе што се грађани позивају да облачењем различитих чарапа покажу различитост и на тај начин пруже подршку особама с тим синдромом.
Dan daun sindrom 2
Фото: Дневник (С. Шушњевић)

У организацији Удружења за подршку особама с Дауновим синдромом Нови Сад је традиционално тим поводом у ШОСО „Милан Петровић” организован пригодан програм. Тачан број особа које имају тај синдром а које живе у Новом Саду, Војводини па и целој Србији, није познат, што је један од проблема с којима се та популација суочава јер то указује на то колико су у друштву (не)сензибилисани.

„Овај дан је важан јер треба да подигне свест о постојању особа с Дауновим синдромом, о њиховим могућностима и способностима“, каже пи-ар Удружења Барбара Адам.

„Овогодишњи слоган наше манифестације је „Мој допронос заједници” јер желимо да укажемо на то да, да би особе с Дауновим синдромом могле допринети заједници, та заједница треба најпре да им пружи шансу да се докажу.“

Фото: Дневник (С. Шушњевић)

Да би постигло такав циљ, Удружење током целе године организује различите активности да би своје кориснике оспособило да се што више осамостале и не би ли побољшало њихов друштвени положај. Стога је у читаву организацију укључен тим стручњака и волонтера.

Свечаности су присуствовали су многи градски челници и представници разних организација и удружења. По речима члана Градског већа за социјалну политику Тихомира Николића, Град Нови Сад сваке године издваја новац за подршку свим особама с инвалидитетом, па и онима које имају Даунов синдром, истичући да је важно да се чују и поштују права и захтеви и те популације.

„За особе с Дауновим синдромом већ на рођењу знамо да ће имати отежан развој и породице од почетка знају да ће имати потешкоћа“, нагласила је заменица покрајинског секретара за социјалну политику, демографију и равноправност полова мр Милка Будаков.

„Наше друштво је толико демократско и савремено да има добар приступ према породицама које имају такву децу и већ се укључује у раној интервенцији. Њима се помаже у смислу развијања, одрастања, као и тога да се потенцијали те деце извуку до максимума у њиховом психичко-физичком развоју.“

Школа за основно и средње образовање „Милан Петровић” увек подржава сличне манифестације па је тако била домаћин и ове.

Фото: Дневник (С. Шушњевић)

„Наши програми се развијају и креирају да подржавају развој деце с Дауновим синдромом и управо због тога, почев од ране интервенције, преко програма укључивања у редовне вртиће и школе, или у нашу школу, подржавамо њихов развој, пружамо подршку њиховим породицама и радимо на сензибилизацији локалне заједнице и средине“, каже в. д. директора Виолета Страхињевић, додајући да у школи имају око 40 особа с Дауновим синдромом.

„Они завршавају неко занимање у нашој школи, а онда имају дневне боравке где буду радно ангажовани у складу са својим интересовањима. Постоје и услужни центри који спајају наше кориснике с послодавцем, а уједно се и припремају за одређено радно место.“

Л. Радловачки

EUR/RSD 117.5790
Најновије вести