Обележен Светски дан добровољних давалаца крви

Нешто више од 3,5 одсто Новосађана добровољно даје крв, подаци су Завода за трансфузију крви Војводине, а протеклих година забележен је благи пад броја давалаца.
Davaoci_Krvi_01-FBakic
Фото: Дневник (Ф. Бакић), илустрација

Ипак, у нашем граду и те како има оних који своју хуманост не доводе у питање, те ће поводом Светског дана добровољних давалаца крви, свечано бити примљени у Градској кући и добити признање за 50, 75 и 100 пута дату драгоцену течност.

Овогодишњи слоган Светског дана је „Будите тамо за друге. Дајте крв, подарите живот”, док се кампањом истичу приче људи чији су животи спасени захваљујући трансфузији, што би требало додатно да мотивише друге људе да постану и остану редовни добровољни даваоци.

- Мање давалаца крви посебно је приметно у Војводини, где велики број становништва одлази у иностранство - указује сарадница за односе са јавношћу Завода за трансфузију крви Војводине Зорица Бјелић. - Зато се трудимо да што више младих потенцијалних давалаца крви у Новом Саду, који је универзитетски град, мотивишемо на тај хумани чин. У томе нам несебично помажу волонтери Црвеног крста који свакодневно на терену развијају свест о значају давања крви, посебно међу студентима.

Потребе за крвљу и крвним продуктима једне земље зависе од броја становника, болничких кревета и врсте медицинских услуга које се примењују у тој средини. У Србији је потребно да буде 40 давалаца на 1.000 становника (што је 4 одсто), а тај проценат се годинама креће око 3 одсто. Такође, пред нама је летња сезона када су све крвне групе у дефициту.

- Како волимо да истакнемо, боље да крв чека пацијента, а не пацијент крв - наглашава Бјелић. - Давалац крви у Србији у просеку има 38 година, стално је запослен и има породицу. Већину давалаца чине мушкарци, око 73,5 одсто њих, док су жене заступљене у мањем проценту, што је уобичајено и у другим земљама. Иначе, редовно давање крви, на свака три месеца за мушкарце и четири месеца за жене, важно је како би крви било довољно у сваком тренутку. Такође, давањем једне јединице крви заправо спасавате три људска живота јер се од једне јединице припремају тромбоцити, крвна плазма и еритроцити.

Прегледом заинтересовани имају прилику да провере здравствено стање, а само давање крви благо стимулише коштану срж да ствара нове крвне ћелије.

- Захваљујући трансфузији крви и крвних деривата спасавају се милиони живота сваке године - каже наша саговорница. - Пацијентима се на тај начин продужава или обезбеђује квалитетнији живот, а давалаштво помаже комплексне медицинске и хируршке процедуре. Трансфузија крви има кључну улогу у спасавању живота мајки и беба, али и у несрећама које је проузроковала природа или људски фактор.      

Редовне акције Завода за трансфузију

Давалац крви може да буде здрава особа од 18 до 65 година, која најпре прође лекарски и лабораторијски преглед. Заинтересовани даваоци могу да донирају крв у Заводу за трансфузију крви Војводине (Хајдук Вељкова 9а) радним данима од 7 до 14 сати, уторком од 7 до 18, као и сваке прве суботе у месецу од 8 до 12 часова. Више информација може да се добије позивом на број 021/4877-999.

Завод свакодневно организује редовне акције на територији Војводине, а по потреби и ванредне. У томе им највише помажу Црвени крст Инђије и Црвени крст Бачка Паланка, општине које су ове године добиле плакету за „Најхуманију средину”, што значи да им је проценат давања преко пет одсто.

Л. Радловачки

EUR/RSD 118.4071
Најновије вести