Обележен Национални дан Русина

Прослава Националног дана Русинске националне заједнице одржана је у просторијама Русинског културног центра у Новом Саду.
Proslava Nacionalnog dana Rusinske nacionalne zajednice Foto: novisad.rs
Фото: Прослава Националног дана Русинске националне заједнице Фото: novisad.rs

Помоћник градоначелника Новог Сада Александар Петровић који је присуствовао овом догађају, свим припадницима Русинске националне заједнице у Републици Србији честитао је празник и истакао да  је складан суживот многих националних заједница и мултикултуралност једна од најзначајних карактеристика наших простора, а посебно града Новог Сада.

„Русини су нашем друштву дали много уметника, научника, значајних писаца, универзитетских професора и интелектуалаца. Историјски посматрано, Русини су заједно са већинским српским народом, као и припадницима других народа, имали значајно учешће у Великој народној скупштини када је проглашено присаједињење Бачке, Баната и Барање Краљевини Србији. Данас у Републици Србији и у Војводини, Русини представљају препознатљиву националну заједницу којој је Србија отаџбина и са којом негују однос нераскидивог заједништва“, рекао је Александар Петровић.

Фото: Прослава Националног дана Русинске националне заједнице у Русинском културном центру у Новом Саду Фото: novisad.rs

Тај национални празник се обележава 17. јануара, сваке године у другом граду, где живе припадници русинске националне мањине и где се негује језик, традиција и обичаји русинског идентитета, а установљен је 2006. године у Скупштини Аутономне покрајине Војводине.

 

EUR/RSD 117.5492
Најновије вести