Обележен Међународни дан особа са инвалидитетом

Градоначелник Новог Сада Милош Вучевић присуствовао је обележавању 3. децембра - Међународног дана особа са инвалидитетом, у Културном центру где је уприличена модна ревија „На крилима маште“ у организацији Удружења за помоћ МНРО, Удружења за дечију и церебралну парализу „Сунце“ и Удружења дистрофичара Јужнобачког округа. У оквиру програма ученици ШОСО „Милан Петровић“ извели су игроказ „Живот је слагалица”, а програм је клавирском изведбом увеличала студенткиња друге године Музичке академије Кристина Јевтовић.
2
Фото: Grad Novi Sad

- Међународни дан особа са инвалидитетом јесте симболичан датум, али солидарност, морална начела и питање разумевања, налажу да се о тој теми прича сваког дана у току године. Нико од нас није савршен или је боље рећи -  сви смо савршени на свој начин. Хајде да уважимо ту, наизглед, различиту савршеност, да се међусобно разумемо, да помогнемо једни другима. Суштинско разумевање и емпатија су предуслов подршке, а окретање главе у другу страну, заобилажење реалности, није решење него је бекство из стварности које не води никуда. Свака особа у једној заједници заслужује право на шансу и нико нема право да јој одузме то. Град је урадио доста тога на пољу олакшавања живота особама са инвалидитетом, али није довољно. И даље је много баријера којих се морамо ослободити, а при томе не мислим само на архитектонске баријере, већ на оне менталне, односно на предрасуде, неразумевање и незаинтересованост. Верујем да заједничким снагама и напором можемо да уклопимо разноврсне пузле различитости и да добијемо једну лепу колоритну слику јединства - рекао је градоначелник Милош Вучевић, захваливши се свим учесницима културно-уметничког програма на одличној изведби и људима који током целе године своју пажњу и време посвећују овој популацији кроз свој рад и ангажовање.

Поред градоначелника, присутнима се у име Координационог одбора организација особа са инвалидитетом Града Новог Сада обратио и председник Градске организације слепих Горан Вуковић.

- Желим да се у име Одбора захвалим на подршци коју Град пружа нашим организацијама и да истакнем да је та сарадња на изузетно високом нивоу. Сигуран сам да ће она ићи само узлазном путањом - рекао је Горан Вуковић и напоменуо да се радови са данашње модне ревије могу наћи у продајном простору „На крилима маште“ на Спенсу и у „Оси АРТ галерији“ у Змај Јовиној улици бр. 20.

Међународни дан особа са инвалидитетом, 3. децембар, обележава се од 1992. године. И ове године у Новом Саду, он ће бити обележен низом активности у виду превентивних медицинских прегледа, трибина, позоришних представа, спортских такмичења, ликовних изложби, модних ревија, креативних и музичких радионица.  То ће све бити реализовано током читавог месеца на више локација у граду, у организацији установа и удружења особа са инвалидитетом.

 

 

EUR/RSD 117.2933
Најновије вести