О споменику краљу Петру Првом Карађорђевићу одлучује жири

Градска управа за грађевинско земљиште и инвестиције (УГЗИ) расписала је конкурс за идејно решења споменика краљу Петру Првом Карађорђевићу, који ће крајем године бити постављен на Тргу републике.
TrgRepublikeSredjivanje01-RHA
Фото: Дневник (Р. Хаџић)

Процењена вредност јавне набавке је 12 милиона динара без ПДВ-а.

Како се у условима јавне набавке наводи, осим уобичајене конкурсне документације, учесник на тендеру у обавези је да на адресу Управе достави и тродимензионални модел споменика краља на коњу висине од 80 до 100 центиметара. Након израде модела у глини и одливања у гипсу, од аутора који добије уговор очекује се да сарађује са ливницом, као и да учествује у изради постамента и партерног уређења споменика на Тргу републике. Која ће ливница добити посао, знаће се након расписане јавне набавке за тај посао.

О победничком решењу одлучиваће жири у којем су директор Историјског архива Новог Сада Петар Ђурђев (председник жирија), директор Завода за заштиту споменика културе Синиша Јокић (члан и заменик председника), доцент Академије уметности Никола Мацура, заменица председника Скупштине града Бранка Бежанов и директор ЈП “Урбанизам” Душан Миладиновић. Председник Матице српске Драган Станић и заменик председника Савета за културу Никола Јованчеви су заменици чланова жирија.

Пре неколико година Трг републике је реконструисан, а постављањем споменика знатно ће се изменити изглед тог простора. На површини која ће бити поплочана белим каменом налазиће се постамент од мермера са спомеником краља Петра Првог на коњу, од бронзе, висине десет метара. Око целог споменика владара, који гледа ка Владичанском двору, предвиђена је подна расвета.

Отварање понуда заказано је за 12. март у просторијама УГЗИ-ја у Улици Стевана Брановачког 3, а аутор који добије уговор идејно решење треба да заврши до 5. јула.

Ј. В.

EUR/RSD 117.5685
Најновије вести