О родитељству у Великом риту

Удружење “Беби френд” се бави различитим темама које су у вези са заштитом деце, трудница и мајки, базирајући се на факторе који заправо утичу на добробит детета.
1

С тим у вези, како је за наш лист рекла оснивач тог удружења Јулија Ђисалов, у сарадњи са Патронажном службом Дома здравља “Нови Сад” реализовали су и пројекат у Великом риту са ромском популацијом, са циљем да обухвате што већи број мајки и трудница, како би им приближили све информације које су иначе доступне свим осталим нашим суграђанкама, јер много лакше стижу до њих.

– Хтели смо да им укажемо на чињеницу да постоје установе попут здравствене заштите жена, педијатрије, патронажне службе и школа за труднице у оквиру система здравствене заштите, које оне не користе, јер обично буду малолетне, а не постоје посебни програми намењени малолетним девојкама и женама, уз помоћ којих би се оне припремиле за родитељство – казала је Јулија Ђисалов. – Девојке у ромским заједницама врло рано ступају у сексуалне односе, остварујући се први пут као мајке у релативно раном узрасту, а притом се поставља питање колико су оне заправо спремне на тај велики и одговорни изазов какав је родитељство. Хтели смо да сазнамо како оне функционишу, јер одраније знамо да су имале велику подршку и помоћ бака, односно увек је ту била нека старија, доминантна жена која им је помагала, међутим, и они се мењају, еманципују, желе да буду саме и самосталне.

По њеним речима, путем радионица су реализоване разне теме попут услова за здраве труднице, здраве хране, штетности дувана на бебу током трудноће, али и колика је важност редовних контрола код лекара, што оне не практикују.

Фото: приватна архива

– Упутили смо их на то да дете треба након порођаја да има свог педијатра, затим шта захтева правилну бригу и негу детета, али и зашто је важно дојење и подстицање лактације и слично – прича Јулија. – Такође смо им приказивали како оне могу да се играју са својом децом, које су то опасности које вребају, али и избор адекватне играчке, а причали смо и о психомоторном развоју и колико је он круцијалан за правилан развој детета. Пружили смо им много корисних информација и могу да кажем да смо задовољни одзивом и њиховом сарадњом, биле су врло отворене у разговору, постављале су питања и учествовале у дискусијама, те је комплетан утисак да смо заиста учинили нешто добро и корисно за њих.

Према речима начелнице Службе патронаже Дома здравља “Нови Сад” Кристине Недељковић, с обзиром на то да Патронажна служба улази код тих породица, знају колико су младе мајке и труднице неспремне, јер немају адекватну припрему. Стога је идеја о реализацији таквог пројекта који у фокусу има ромску популацију била врло пријемчива, јер нико до сада то није радио са том циљном групом.


Корак даље је Бангладеш

Према речиме Кристине Недељковић, план је да пројекат настави да се реализује поново у Великом риту, а у ту сврху су обучене патронажне сестре које раде на том терену.

Охрабрујуће је што је Град препознао важност његове реализације, стога су очекивања да ће се његово деловање проширити и на Бангладеш. Реализација не изискује претерану опрему, осмишљен је са разлогом тако да је жива реч доминантна, стога може да се води било где и било када.


– Идеја је била да се направи програм који ће се реализовати у насељу у ком Ромкиње живе, а који ће ипак бити пријемчив њима, јер оне немају пуно времена нити живаца да седе и слушају сувопарно предавање – прича Кристина Недељковић. – Стога смо кроз радионице издвојили најосновнију срж родитељства, прилагођену њиховом времену и стрпљењу. Имали смо два циклуса од по осам радионица, а када је завршен први циклус, схватили смо да програм треба кориговати и додатно прилагодити. Тако смо издвојили најзначајније теме, попут дојења, неге детета, саме трудноће, порођаја и стимулације развоја, направили сажетак и на најкраћи и најлакши начин им то представили.

Радионицама је присуствовало преко 100 жена, укључујући и баке, док се ниједан од партнера није појавио, иако су редовно позивани, јер наука каже да отац мора да буде усмерен на негу и бригу о детету од самог старта, стога је новорођеначки период идеална прилика за то.

Пројекат је реализован под покровитељством Градске управе за здравство.     

И. Бакмаз

Фото: приватна архива

EUR/RSD 117.5791
Најновије вести