НС маркет у Firchie Think Tank студију: Место где царују аутентичност и креативност

Манифестација „НС маркет”, која се одржава последње суботе у месецу, и тако од маја ове године, јуче је у „Firchie Think Tank студију” обрадовала Новосађане и аутентичне излагаче из нашег града, али и околине.
nsmarket 1
Фото: Дневник (Р. Хаџић)

Они који негују нашу традицију кроз разне рукотворине, храну и иновативне идеје, имали су прилику да се представе посетиоцима, које су чекали и разни поклони.

„Трудимо се да овде представимо уникатну мануфактурну производњу, односно све оно што се не виђа у мегамаркетима“, каже организаторка манифестације Марија Срдић.

„Овде су аутентичност и креативност кључне речи. Задовољна сам јер чувамо своју мисију, не подлежемо утицајима и компромисима, а имамо и простора за ширење. Велики је изазов да суграђани, у део града у који су навикли да долазе ноћу, долазе и дању. Тако сам схватила да публика средњих и старијих година није ни знала где је Кинеска четврт, многи од њих никад овде нису били.“

Фото: Дневник (Р. Хаџић)

Ипак, они који су решили да дођу, нису се покајали. Исто је и с излагачима, који су дошли у наш град да представе своје производе публици коју иначе не срећу.

„У данашњем свету, где је све убрзано, кад су сви под тензијом, где је све мрачно, нашао сам инспирацију у лампама“, каже Дејан Вуковић Вуле из Београда, који већ две године из хобија прави уникатне лампе уз помоћ „штапа и канапа”, односно дрвета и канапа, и покојег камена. „Дрво волим од малих ногу, а овако сам успео да уклопим лепо и корисно. Трудим се да направим нешто што је људима занимљиво и они су генерално заинтересовани, али је проблем новац који треба издвојити за то. Ипак, све што радим је уникатно, ручни рад, не постоји дупликат.“

Фото: Дневник (Р. Хаџић)

Ни Светлана Богићевић из „Фабрике стихова” не прави дупликате јер свако ко јој дође и наручи неку песму, добије јединствен, персонализован и непоновљив текст. Ни „Дневник” није остао без неколико стихова, као и многобројни посетиоци који су имали поверење у Светлану, која је јуче имала „ватрено крштење”, односно први наступ у оквиру којег би на задату реч за свега неколико минута написала строфе.

„Некако успевам да тренутно смислим стихове, али ми је најтеже да се концентришем због околних звукова, стално ми се неко обраћа“, чини се као да се Светлана жали, али напротив, само ужива у свом новом изазову.

„Мислим да мораш имати смисла за све ово. Ја сам прву песму написала када сам имала пет година и верујем да је то богомдани таленат. Иначе волим да дођем на „НС маркет” јер је позитивна атмосфера, добра је музика и креативни су људи па то све утиче и на моју креативност.“

Фото: Дневник (Р. Хаџић)

Они који имају проблема с екцемом, подливима, ожиљцима, дисајним органима, мигреном и слично, могли су да пронађу етерична уља и још неке козметичке препарате на бази биља, односно органске производње београдске породичне фирме „Natura Oleum”. Уља су с екстрактом цитруса, матичњака, оригана, белог бора, лаванде, смиља...

„Не бавимо се естетском козметиком и своје производе користимо и ми сами“, каже власник Бане Радосављевић, који се тим послом бави свега годину.

„Људи су све заинтересованији, али још увек нема правила, па погреше јер мисле да цена диктира квалитет. Ми се искључиво водимо здравом политиком и наше производе можете користити на више начина.“

У сваком случају, свако ко је посетио јучерашњи „НС маркет” није погрешио јер није био ускраћен ни за добру забаву, позитивну и креативну атмосферу, али ни за јединствене уникатне производе који поново доживљавају експанзију у нашој држави.

Л. Радловачки

EUR/RSD 117.5668
Најновије вести