Нови Сад добија нови мурал преко пута Еђшега

Канадски визуелни уметник Бен Џонстон сутра ће започети осликавање мурала на фасади зграде у Улици Антона Чехова, прекопута Културне станице „Еђшег”. Фасада зграде се управо реконструише, а цео пројекат осликавања мурала остварен је у сарадњи ПДП конференције креативних медија (Print, Design, Photography) и Фондације „Нови Сад 2021“.
Edjseg/R. Hadzic
Фото: Р. Хаџић

Џонстон је уједно и један од седам предавача једанаесте ПДП конференције, која ће бити одржана од 10. до 13. октобра у Културној станици „Свилара”, а у Нови Сад долази у оквиру резиденцијалног програма „Уметници у гостима” Фондације „Нови Сад 2021”. Мурал с афирмативном поруком, који ће наш град добити, његова је иницијатива.

– Не желимо још увек да откријемо коју тачно реч ће Бен Џонстон осликати на том зиду, волели бисмо да то буде изненађење – рекла је извршна директорка ПДП конференције Дајана Вујаклија. – Можемо да кажемо да је реч заједничкој вредности свих који су дали допринос у организацији осликавања мурала, а вероватно и већине Новосађана. Мурал који ће остати у Новом Саду је и наш начин да кажемо хвала свима који нас већ 11 година подржавају и посећују ПДП конференцију.

Бен Џонстон осликао је бројне мурале широм света, а његов стил карактеришу занимљива, често тродимензионална, типографска решења увек афирмативних речи или синтагми. Интересантно је да је он самоуки интердисциплинарни уметник који се, осим осликавањем мурала, бави дизајном, 3Д штампањем и брендирањем. Осим предавања у Културној станици „Свилара”, Бен ће одржати и своју прву радионицу на тему мурала, у петак, 11. октобра, код Културне станице „Еђшег”, у намери да пружи, али и усвоји знање људи који поштују уличну уметност у Новом Саду. У тој уводној једнодневној радионици полазници ће проћи кроз процес дизајнирања основних облика слова, преношења дизајна на површину и осликавања мурала, а ПДП конференција позива све да постану и активни учесници у осликавању новог новосадског мурала.

ПДП конференција организована је уз подршку Градске управе за спорт и омладину, Градске управе за културу, Департмана Факултета техничких наука у Новом Саду за графичко инжењерство и дизајн, Фондације „Нови Сад 2021 – Европска престоница културе” и Савеза омладинских удружења „ОПЕНС 2019”.    

Панел-дискусија „Мурал Лиза”

У оквиру ПДП конференције, у суботу, 12. октобра, од 19.30 часова у Културној станици „Свилара” биће одржана и панел-дискусија „Мурал Лиза”. Учесници су Бен Џонстон, Александар Ђорђевић, Срђан Тунић и представник локалне стрит-арт сцене Урош Штрбоја. Панел-дискусију ће модерирати Милица Грујичић из Удружења грађана „Ланчана реакција”.

Б. П.

EUR/RSD 117.5880
Најновије вести