Нови Сад добија нови мурал

НОВИ САД: Канадски визуелни уметник Бен Џонстон започиње осликавање мурала на фасади зграде у улици Антона Чехова, преко пута Културне станице Еђшег.
mural
Фото: Promo/PDP Conference

Фасада зграде се управо реконструише, а цео пројекат осликавања мурала се остварује у сарадњи ПДП конференције креативних медија и Фондације „Нови Сад 2021“.

Бен је осликао бројне мурале широм света, а његов стил карактеришу занимљива, често тродимензионална, типографска решења увек афирмативних речи или синтагми. Оно што је интересантно је чињеница да је самоуки интердисциплинарни уметник који се поред осликавања мурала бави и дизајном, 3Д штампањем и брендирањем.

Путујући по свету, почевши од родне Јужне Африке, Бен проналази инспирацију за рад у културним разликама и друштвеним нијансама које уочава свуда око себе, трудећи се да увек ода почаст својим разноврсним утицајима. Специфичност Беновог рада лежи у томе што потенцира „старомоднији“ приступ скицама и самом дизајнирању, трудећи се да све ради ручно, уместо компјутерски, тиме дајући свом уметничком опусу препознатљивост и живост. Бен је за свој рад освојио бројне награде, а само ове године освојио их је чак 12, укључујући, између осталог и Communication Arts Awards of Excellence, Best Canadian Myral и ADC Awards Merit Typography Wildcard.

Јохнстон је уједно и један од 7 предавача 11. ПДП конференције која ће бити одржана од 10. до 13. октобра у Културној станици Свилара и долази у Нови Сад у оквиру резиденцијалног програма Уметници у гостима (Плантс АиР) Фондације „Нови Сад 2021“, а мурал са афирмативном поруком који ће остати граду је његова иницијатива.

Не желимо још увек да откријемо коју тачно реч ће Бен Јохнстон осликати на овом зиду. Волели бисмо да то буде изненађење. Оно што можемо да кажемо је да је у питању заједничка вредност свих оних који су дали свој допринос у организацији осликавања мурала, а вероватно и већине Новосађана. Мурал који ће остати у Новом Саду након ПДП-а је и наш начин да кажемо хвала свима који нас већ 11 година подржавају и посећују ПДП конференцију, рекла је извршна директорка ПДП конференције, Дајана Вујаклија.

Поред предавања у културној станици Свилара, Бен ће одржати и своју прву радионицу на тему мурала, у петак, 11. октобра код културне станице Еђшег, како би пружио, али и апсорбовао знање од људи који поштују уличну уметност у Новом Саду. У овој уводној једнодневној радионици полазници ће проћи кроз процес дизајнирања основних облика слова, преношења дизајна на површину и осликавања мурала.

Фарбе, креде, лењири и четке за осликавање су припремљени а пријаве за радионицу су отворене! Све информације су доступне на овом линку, а ПДП конференција овом приликом позива све заинтересоване са поред присуства конференцији постану и активни учесници овог дела програма и учествују у осликавању новог новосадског мурала!

С друге стране, оне које занима стреет арт а нису у могућности да присуствују радионици, организатори ПДП конференције припремили су и панел дискусију под називом Мурал Лиза која ће бити одржана у суботу, 12. октобра, у Културној станици Свилара са почетком у 19 и 30 часова. Учесници су Бен Џонстон, Александар Ђорђевић (БГ ГРАФФИТИ), Срђан Тунић и представник локалне стреет арт сцене Урош Штрбоја а.к.а. Rosh Panonsky.

Панел дискусију ће модерирати Милица Грујичић из Удружења грађана Ланчана реакција.

ПДП конференција се организује уз подршку Градске управе за спорт и омладину Града Новог Сада, Градске управе за културу Града Новог Сада, Департмана за графичко инжињерство и дизајн ГРИД Факултета техничких наука у Новом Саду, Фондације "Нови Сад 2021-Европска престоница културе" и ОПЕНС 2019 – савеза удружења Омладинске Престонице Европе Нови Сад.

EUR/RSD 117.5660
Најновије вести