Нови Сад богатији за Омладински ресурсни центар

У оквиру пројекта „Данас млади, сутра лидери”, основан је Омладински ресурсни центар у Улици Народног фронта 75.
Marija Nedanović i Dragana Ćurković Tasić Foto: Privatna arhiva
Фото: Марија Недановић и Драгана Ћурковић Тасић Фото: Приватна архива

Пројектом, који је прошао кроз седам градова и општина Србије, кроз програм неформалног образовања, свим младима од 16 до 26 година омогућен је равноправан приступ техникама, вештинама и знању које захтева модерно тржиште рада.Током прошле године, кроз обуке из области информационих технологија, радионица лидерства, активизма и про­фесионалне оријентације, полазници су добили сертификате о завршеном курсу, а направљена је и веб-платформа  „Хоћу да радим”.

– Суштина пројекта била је оспособити младе људе да буду конкурентни на тржишту рада, узевши у обзир да неформално образовање није довољно развијено у Србији – казала је координаторка пројекта „Данас млади, сутра лидери” Марија Недановић. – Платформа „Хоћу да радим”, направљена у оквиру пројекта, није само веб-сајт за огласе за посао већ и садржи интервјуе с младима који су студирали или раде у иностранству, блогове, савете, али и понуде за стипендије.

Сви практиканти су подуча­вани лидерским вештинама и вештинама комуницирања, али и правилном понашању на разговору за посао, писању ЦВ-а, а, по речима Марије Недановић, сви учесници који су у оквиру радионице информационих технологија правили веб-сајт већ су имали свој мали бизнис, који је на тај начин унапређен.

– Послодавци се често суо­чавају с проблемима приликом запошљавања младог радног кадра, а чак 55 одсто њих испољава незадовољство квалитетом рада младих особа – нагласила је пројекат-менаyерка Драгана Ћурковић Тасић. – Свесни смо тога да између школског система, које нам нуди декларативна знања, и тржишта рада постоји велики јаз, а сматрам да су ресурсни центри и неформално образовање, попут овог, начин да се тај јаз испуни.

Омладински ресурсни центар пружаће помоћ при запошљавању кроз услуге каријерног саветовања, али и организовањем низа обука, семинара и радионица.

Пројекат „Подршка Европске уније активном укључивању младих” финансира Европска унија, а суфинасира Влада Републике Србије, а имплементирају га Институт за јавну политику у Београду и Школа нових визија у образовању у Новом Саду.

        Д. Андулајевић

 

 

EUR/RSD 117.5042
Најновије вести