Нови Сад 2021 као мост у јачању културне сцене

НОВИ САД: Повезивање ванинституционалне сцене и установа културе кроз просторе и програме је један од главних циљева пројекта „Нови Сад 2021 – Европска престоница културе“.
n
Фото: ns2021.rs

Овог пута тај пројекат је спона између једне од најстаријих културних установа у Србији – Српског народног позоришта и филмског фестивала „Синема Сити“, у оквиру дводневног фестивала „Cinema Now“, чиме се кроз повезивање различитих актера, простора и програма, најстарији део Новог Сада, Алмашки крај, приказује као нови културни кварт.

Обнављање културно-историјског и индустријског наслеђа, попут Подграђа Петроварадинске тврђаве, индустријског комплекса „Петар Драпшин“ односно такозване Кинеске четврти, културних станица Еђшег и Свилара јесте важно, али је још важније да то што обновимо ставимо у функцију културе. Развојем публике, повезивањем различитих културних актера и њиховом подршком, ми не само да јачамо читаву културну сцену, ми потврђујемо да већ сада култура постаје начин живота у Новом Саду“, рекао је директор „Нови Сад 2021 – Европска престоница културе“ Немања Миленковић.

Ново издање филмског фестивала „Синема Сити“ – „Cinema Now“ биће 26. и 27. октобра у простору некадашње фабрике за бојење свиле, која је пре тачно годину дана претворена у културну станицу Свилара.

Фото: ns2021.rs

Ово је почетак једног новог циклуса за нас. Откривали смо по граду шта се дешава, тражили локацију за фестивал и јако нам се допао простор Свиларе. Не тако давно овај простор је био руина, за који већина људи није била свесна да постоји, а кроз транформацију која се десила Свилара функционише већ годину дана и простор је заиста мултифункционалан и ми смо пожелели да баш овде радимо фестивал. Претворићемо ову зграду у мултиплекс посвећен уметничком филму, рекао је директор филмског фестивала „Синема Сити“, Милош Игњатовић, на конференцији за медије одржаној у Свилари.

Своја врата отвориће и простор Српског народног позоришта  - Кожара, преко пута културне станице Свилара, који ће бити главна локација са 350 места.

У нашем простору, који сада уступамо за фестивал, је заправо фундус, односно велика радионица где се производе представе, велики декор за балет и оперу, тако да тај простор до сада није био намењен јавности, али смо зато желели да одшкринемо врата да публика види како то изгледа и како настају велике представе, изјавио је на конференцији за медије управник Српског народног позоришта, Зоран Ђерић.

Улаз на фестивал се неће наплаћивати, а за пројекције филмова може се резервисати место унапред преко Gigstix.com, као и у Свилари и Кожари пред пројекције уколико остане места, како би се избегле гужве.

Нови формат фестивала ове године део је програмског лука „Друга Европа“, који ће, у духу припрема Новог Сада као Европске престонице културе, до 15. децембра представити другачију, скривену, мањинску, храбру и изазивачку културу и уметност.

EUR/RSD 117.5836
Најновије вести