Јучерашње невреме поприлично оштетило усеве у новосадском атару

Још је рано говорити о томе колико је штете невреме нанело ратарским културама на Ченеју, где је нападало неколико центиметара леда. У другим насељима на подручју новосадске општине падала је обилна киша, али су пољопривредници подједнако забринути за овогодишњи род јер толике падавине не годе усевима.
Nevreme led polja NS / Dnevnik foto
Фото: Dnevnik.rs

Ченејски ратари нису јуче улазили на њиве јер им се од великог блата тешко могло прићи. Тек за неколико дана знаће се колика штета је причињена, под условом да киша опет не пада јер, у зависности од тога у којем узрасту су биљке биће и њихов опоравак. А овогодишња сетва је каснила двадесетак дана због киша и зиме.

Дуж атара у Ченеју, осим кукуруза, соје и сунцокрета, нису посејане повртарске културе, осим парадајза на мањим парцелама, који је лед сасвим уништио.

Thumbnail

На неким парцелама видљиво је да је страдао сунцокрет, али није оштећен пођеднако на свим ораницама. На некима је лед потукао и 70 одсто засада.

„Леда је било два прста“, каже председник Удружења  пољопривредника и сточара Србије Светозар Мургашки.

Осим сунцокрета, каже, лед је потукао и кукуруз, који ће на неким њивама морати да се пресеје.

„Ратаре је највише забринула велика вода у ораницама која није отицала па је јуче на њивама било дебелих кора блата насталих због сунца“, каже Мургашки.

Thumbnail
Thumbnail

Док Ченејце брине како ће поднети штету јер већина усева није осигурана, у Футогу гледају у небо надајући се да ће их ледени и кишни облаци заобићи.

„Страшно је било у уторак по подне, из правца Челарево се био надвио велики облак, тукао је лед, док смо у тишини посматрали куда се облаци крећу“, каже Милош Радојчић, који под футошким небом има хектар јагода управо доспелих за бербу.

Јагоде су добро родиле ове године па рачуна да ће их бити око 15 тона, али због ћуди климе не размишља о заради јер треба још три седмице  док род не обере.

        З. Делић

EUR/RSD 117.3529
Најновије вести