Неопходна изолација водомера

С обзиром на то да је зима и званично близу, а да су ниске температуре већ обележиле почетак децембра, из ЈКП „Водовод и канализација” апелују на грађане који живе у кућама

да на време топлотно изолују мерне уређаје и унутрашње инсталације. На тај начин, поручују из „Водовода и канализације”, спречиће смрзавање водомера и нестанак воде у домовима.

Грађани треба да провере да ли су водомерни шахтови добро затворени, а препоручује се да их домаћини не отварају, да не би дошло до смрзавања воде у цевима. У складу с том препоруком, превентивно би требало топлотно изоловати цеви у просторијама која се греју ређе или се уопште не греју. Из истог разлога, пожељно је у овом периоду искључити дворишне чесме, а дворишне водоводне инсталације које воде до чесми, гаража, шупа и издвојених објеката који се не греју треба испразнити или благовремено обезбедити.
 
Из ВиК-а упозоравају на то да је, уколико је водомер постављен плитко или у подрумским просторијама без прозора, потребно преко њега поставити термоизолациони материјал као што су даске, стиропор или слама. Власници често водомере умотавају у крпе, што не представља довољну заштиту од мраза.
 
Апелује се и на викендаше који током зиме не посећују своје објекте да на време преконтролишу инсталације и водомере, да испусте воду из њих те да затворе воду у тим објектима да не би дошло до изазивања веће штете.
С. С.
 
Ко не мора да брине
Домаћинства у којима су водомери смештени у прописно изграђеним окнима – а реч је о онима који су испод зоне смрзавања – не морају да брину. Уколико је такво окно поклопљено, не постоји опасност од оштећења изазваних смрзавањем.
 
EUR/RSD 117.5959
Најновије вести