Неименоване карловачке улице ускоро добијају називе

На наредној седници локалног парламента, која би требало да буде одржана до краја октобра, пред одборницима ће се наћи Предлог одлуке о додељивању назива улицама, што је део пројекта Републичке владе „Ажурирање адресног регистра  у Републици Србији”, по којем ће 132 улице и 12 заселака у Сремским Карловцима добити имена.
Sremski Karlovci/Dnevnik
Фото: Dnevnik.rs

Уколико одборници буду дали зелено светло за тај предлог, неке од карловачких улица биће назване по Јосифу Панчићу, Стевану Сремцу, Сави Шумановићу, Бранку Ћопићу, Сави Текелији, Урошу Предићу, Вељку Петровићу, војводама Мишићу и Путнику, старцу Вујадину. И Карловчанин Коста Петровић, професор Карловачке гимназије и оснивач музеја у овом месту, „добиће” улицу. Име Лазе Костића, Душка Трифуновића, Десанке Максимовић, Јована Дучића и Ђуре Јакшића такође ће понети неке од улица. Именом генерала Ђорђа Стратимировића, вође побуњених Срба у револуционарној 1848. години биће назван државни пут.

Осим по знаменитим личностима из националне и карловачке  историје, улице ће добити и називе по локалним топонимима, као што су Стражиловачки пут, Добриловачка, Златни караш, Липовачки пут, Чортановачки пут, Воросово. Комисија која је формирана да припреми предлог назива за све улице без имена и засеоке на територији Карловаца, трудила се и да друге карактеристике места употреби за именовање улица, па ће тако неке да се зову Улица гроздова, Винских берача, Вински пут, Соколска, Пчеларска, Карловачки извори.

Велики број улица понеће име по цвећу, дрвећу и птицама – Дреновачка, Улица жуте дуње, Багремов и Липов гај, Славујева, Цветна, Маслачкова, Јаворска, Улица кестенова, Божурова, Храстова, Борова, Улица платана, Трешњина, Паунова, Вишњина и слично. На списку нових назива улица су и Зелени хоризонти, Врапчево сокаче, Сремских епископа, Сунчана долина, Српских краљица, Месечев и Звездани пут, Бећарске стазе, Буyак, Карловачких учитеља...

Плавиште, Дунавски насип, Буковачки брег, Рашини салаши, Шумице, Карловачки рибарац, Железничка колонија, Аласки пролаз, Орахов гај, Логориште, Медовина и Добро поље називи су за карловачке засеоке. 

По речима руководиоца Одељења за просторно планирање, урбанизам и грађевинарство у карловачкој општини који је учествовао у раду комисије за давање назива улица Небојше Мркића, највећи број улица које ће сада добити имена налази се у атарском делу Карловаца. Став комисије био је да се досадашњи, незванични називи улица, уколико је то могуће, прихвате, као и да се приликом избора имена историјских и других знаменитих личности водило рачуна о томе да не повређују нечија осећања.

Мркић истиче да је тај предлог назива добио позитивно мишљење Републичког геодетског завода и Покрајинског секретаријата за регионални развој, међурегионалну сарадњу и локалну самоуправу, што је неопходно у овом поступку, и да следећи корак треба да начини Скупштина општине усвајањем одлуке. Након тога на грађанима је да, у складу с прописима, промене називе улица у личним документима.

Владимир Николић и даље чека 

На адресу локалне самоуправе у току овог посла, али и раније, стизали су предлози да се по именима истакнутих личности које су оставиле трага у ранијој и ближој прошлости Карловаца назову неке улице, као што су архитекта Владимир Николић и проф. др Миодраг Радуловачки. Небојша Мркић сматра да простора за именовање неких улица у ужем центру Карловаца по тим личностима има, тим пре што неке од њих имају више истоимених кракова, али да је на локалној самоуправи да формира нову комисију која ће се тиме позабавити.

Зорица Милосављевић

EUR/RSD 117.5746
Најновије вести