Настављено уређивање Каменичког парка

Каменички парк, најстарији и највећи на територији Новог Сада, излетнике ће за првомајски уранак дочекати у новом руху.
biste u kameničkom parku/dnevnik
Фото: Dnevnik.rs

Наиме, прва фаза реконструкције парка завршена је крајем прошле године, а радове су са по 35 милиона динара финансирали Покрајинска влада и Град Нови Сад. Пре око два месеца започета је друга фаза радова за коју је издвојено додатних 70 милиона динара, а планирано је да све буде завршено средином године. Циљ обнове тог споменика природе је да се он „оживи“ и да буде посећен током целе године, а не само за време првомајских празника.

Приликом посете наше екипе малтерисање мостића код улаза у Дечје село приводило се крају. Уверили смо се да су протеклих дана радници прионули и на постављање ивич­њака на трим стази која ће пролазити кроз пола парка. Како су нам објаснили подлога и препреке на стази биће од природних материјала, а од мостића у близини Дечијег села, па све до фудбалског терена, осветљаваће је расвета на соларну енергију. Поред тога, најављено је да ће током ове фазе радова бити постављена и теретана на отвореном, те да ће три тоалета која су била запуштена бити реконструисана. У сарадњи са Заводом за заштиту споменика културе урађена је студија о начинима обнове културно-историјских споменика којих је у Каменичком парку много, а ти радови ће доћи на ред у некој од наредних фаза.

Подсетимо, током прошле године из јединог преосталог језера које потиче још из периода настанка парка, извађена је велика количина смећа и муља, те је направљен бољи прилаз води из извора којим се језеро пуни. Осим тога, од рампе која се налази на улазу у парк, па до језера, подигнуте су три бетонске стазе на местима које су грађани прет­ходних деценија утабали. У средишњем делу парка постављено је игра­лиште за децу, велики број нових клупа, столова и корпи за смеће, као и кућице за слепе мишеве који су овде заштићена животињска врста.

Радници ЈКП „Градско зеленило“, поред текућих радова, увелико припремају Каменички парк за традиционални првомајски уранак. Прегледана су стабала и гране због олујног ветра који је недавно дувао у Новом Саду. Све гране за које је процењено да су потенционално угрожавале безбедност посетилаца су уклоњене, а као и сваке године урађен је и третман против крпеља.

Из овог предузећа нагласили су да ће ложење ватре током 1. и 2. маја бити дозвољено само на ложиштима која ће пос­та­вити редарска служ­ба ЈКП „Градско зеленио“, а наплата по дану износиће 400 динара. Паркирање ће бити дозвољено до рампе која се налази на уласку у Каменички парк. Цене пркирања нису мењане у односу на прошли годину, те ће се 1. и 2. маја наплаћивати 200 динара по дану.

        С. Ковач

yuga
30.04.2019 • 08:14
bravo! do maksimuma iskoristiti park !
EUR/RSD 117.2782
Најновије вести