Народна кухиња у Карловцима ускоро опет отвара врата

Народна кухиња у Сремским Карловцима, која након летње паузе није почела да ради као што је обичај, због, како је за „Дневник” рекао секретар Црвеног крста Војводине Бошко Митрашиновић, неспоразума између локалне самоуправе и секретара карловачког Црвеног крста, врло скоро требало би поново да отвори врата суграђанима због којих и постоји.  
1
Фото: архива дневник

– Кухиња ће сигурно да почне да ради, питање је само времена – каже Митрашиновић. – Можда већ  1. новембра, и од тог тренутка у наредних осам месеци ће се у њој спремати оброци за кориснике.

Митрашиновић каже да је општина због поменутог неспоразума на један период обуставила финансирање, не само програма Народне кухиње него и редовног функционисања Црвеног крста. У више наврата, каже, председник Црвеног крста Војводине Дејан Укропина и он разговарали су с првим човеком општине Ненадом Миленковићем и његовим сарадницима о томе, последњи пут пре три до четири недеље, и постигли договор да се превазиђу проблеми и успостави нормално функционисање. Како додаје, општина је прихватила да измири обавезе, и од тог тренутка до данас то је урадила за три месеца. По његовим речима, постоји обећање да ће постепено исплатити и остало, тако да, када буде кренуло редовно финансирање, програм Народне кухиње може се покренути.

Начелник Општинске управе у Сремским Карловцима Стефан Стевић каже да су Црвеном крсту обустављене паре на основу мишљења Државне ревизорске институције због тога што је изостало правдање утошка новца који је тој организацији доделила локална самоуправа.

– Трошење новца није правдано на прописан начин и како је уговором регулисано – напомиње Стевић. – Међутим, постигли само договор да правдање буде у складу с прописима и из те организације су нам у протеклом периоду сукцесивно достављали документацију о трошењу буyетских пара. Општина је два пута у септембру и једном у октобру  уплатила за рад Народне кухиње укупно 660.000 динара. Очекујемо да ће се у току новембра – а по најновијој информацији почетком наредног месеца треба да се састане и Управни одбор Црвеног крста – створити услови да Народна кухиња поново почне да ради.

Црвени крст у Сремским Карловцима од краја марта, односно почетка априла, нема Управни одбор јер су Зора Мијатовић, која је обављала функцију председника и сви чланови тог тела осим једног, поднели оставке. Секретар Црвеног крста Војводине каже да је и тај проблем на путу да буде решен, тако што ће најкасније до половине новембра, евентуално до краја тог месеца, бити постављени привремени органи управљања.  

фото:архива „Дневника”

EUR/RSD 117.5808
Најновије вести