Напиши нешто о Петроварадину

Уметничка асоцијација „Инбокс” покренула је платформу „Приче иза градова” за прикупљање прича из Петроварадина.
Зоран Јешић
Фото: Зоран Јешић

Сви који знају неку занимљиву причу или легенду о Петроварадину, могу је послати путем једноставне форме на behind.city/sr/novi-sad/. Након тога, приче ће бити објављене на истоименом сајту.

Основна идеја платформе „Приче иза градова” је да прикупи приче и заштити их од заборава. Приче и наративи су важни аспекти свих култура. Наративи креирају идентитет заједнице и повезују генерације с њиховом историјом. Из историје Петроварадина родила се и историја Новог Сада, а Петроварадин са својом тврђавом и њеним подграђем крије многе фасцинантне приче, легенде и митове. Траже се приче о историјским личностима и занимљивим људима из прошлости Петроварадина, приче о догађајима који су се одиграли на том локалитету, приче о грађевинама и њиховој некадашњој намени, приче о

некадашњем животу Петроварадина, његовим обичајима, веровањима, митовима и легендама о тврђави и њеној околини.

Платформа је настала у оквиру истоименог европског пројекта „Приче иза градова”. Координатор пројекта је Уметничка асоцијација „Инбокс”, уз партнерске организације из Хрватске, Италије и Румуније. Пројекат истражује наративе Ријеке, Темишвара и Новог Сада у сусрет титули Европске престонице културе коју сва три града носе у 2020. и 2021. години, и бави се мапирањем нових ресурса (прича, митова и легенди), који ће омогућити тим градовима дубље разумевање и откривање прошлости. Градови ће на тај начин уједно истражити заједничко наслеђе и приче које их уједињују кроз историју.  

Б. П.

drug vujic
28.03.2020 • 09:00
petrovaradin, jedna ocuvana sredina . posebno tvrdjava i gradic, vojna bolnica. zadovoljan sam petrovaradinom
EUR/RSD 117.5937
Најновије вести