Највише хаварија на водоводу у Адицама, Каћу и Новим Лединцима

У Бегечу је прошле недеље дошло до хаварије на водоводној мрежи, услед чега је престала да ради пумпа на изворишту питке воде, коју је екипа Јавног комуналног предузећа „Водовод и канализација” заменила, као и цев која је, како наводе из тог предузећа, била стара и дотрајала.
1
Фото: Замењена пумпа и цев у Бегечу

Из „Водовода” истичу да је њихова екипа одмах изашла на терен и утврдила квар на изворишту воде, који је решен у току истог дана.

С обзиром на то да је пумпа постављена веома дубоко, њено санирање било је отежано, а и више година није одржавана у складу с потребама па је, самим тим, морала бити замењена, а радила се и замена цеви, саопштавају из тог предузећа. Док су трајали радови, у насељу су биле постављене две цистерне с пијаћом водом да би се становници Бегеча могли бар на тај начин снабдевати водом. Пумпна станица је одмах по завршетку радова пуштена у погон па је након стабилизације водоснабдевања у току поподнева цело насеље имало воду.

Када су у питању хаварије на водоводној мрежи у целом граду и свим приградским насељима, у последњих пет година 63 хаварије су се догодиле у Ветерничкој улици на Адицама, чиме је задобила титулу улице с највише кварова. Како из „Водовода” наводе за наш лист, у Његошевој улици у Каћу је било 53 хаварије, док је Улица Живојина Ћулума на Видовданском насељу имала 46 хаварија на водоводној мрежи. Следећи у низу је Доњи пут у Рибњаку са 43 хаварије, након чега следи Улица Десанке Максимовић на Адицама с 35.

По броју хаварија издвојиле су се и улице у Новим Лединцима, посебно Липарије с 34 хаварије и Дунавска с 29. Осмо место заузима Улица митрополита Стратимировића у Сремским Карловцима с 28 хаварија, док је девето заузела Карађорђева улица у Буковцу с 26. Као десета у низу улица с највећим бројем хаварија на водоводној мрежи у последњих пет година, истакнута је Улица Народног фронта у Новом Саду с 26.


Смањен број крађа поклопаца на шахтовима

Јавно комунално предузеће „Водовод и канализација“ је претходних година имало проблем са крађом поклопаца на шахтовима, што, како наводе, више није случај. То Предузеће је половином прошле године започело и у међувремену завршило радове на постављању поклопаца на шахтовима блоковске канализације на местима где недостају. Подсећамо, радови су обухватали и уклањање бетонских плоча које су биле привремено постављене на месту украдених поклопаца како би се предупредиле евентуалне повреде и штете које могу бити последица отворених шахтова. Како из “Водовода” истичу, више од 150 поклопаца је постављено углавном на Лиманима и Новом насељу и то већином у дворишним деловима стамбених блокова јер су тамо у највећој мери недостајали. Постављени су дуктилни поклопци са унутрашњим закључавањем што ће спречити крађу, а из тог Предузећа откривају како је и ове године у плану постављање нових поклопаца тамо где недостају.


Из „Водовода и канализације” наглашавају да су разлози честих хаварија у поменутим и другим улицама најчешће бесправно изграђене водоводне мреже, којих у нашем граду има у дужини од око 200-300 километара. Они истичу да су те мреже изграђене од лоших материјала, који су, како кажу, углавном рециклирани, плитко укопани, преасфалтирани, као и лоше уграђени – без тампон-слоја песка око њих. Као додатни разлог набрајају старе мреже, као и извођење одређених грађевинских радова близу њих, при којима долази до растресања земљишта око цеви, кидања мреже и тако даље.

У последњих пет година 63 хаварије су се догодиле у Ветерничкој улици на Адицама, чиме је задобила титулу улице с највише кварова

Подсећамо, изградња нове главне црпне станица (НГЦ 1) код „Жежељевог“ моста један је од предуслова за изградњу централног пречистача отпадних вода. То је инвестиција вредна 860 милиона динара, која подразумева изградњу и опремање објекта. Како сазнајемо, на НГЦ 1 је већ монтирана хидромашинска опрема, односно пумпе, табласти затварачи и решетке, а цела инвестиција је 80 одсто завршена. Како наводе из „Водовода”, тренутно се завршава излив и гради улив, а очекује се да цео посао буде готов до маја.

К. Ивковић Ивандекић

Фото: ВиК

EUR/RSD 117.5813
Најновије вести