Најмлађи Новосађани у библиотеци прославили 14. фебруар

Програм „Чувари лепих речи – мале приче о љубави”, у сарадњи с редакцијом листа за децу „Машталица”, одржан је у четвртак на Дечјем одељењу Градске библиотеке у Новом Саду.
ф
Фото: Dnevnik.rs

У програму који су припремили ученици Ниже музичке школе „Исидор Бајић” уживали су малишани из вртића „Плави зец” и корисници Дома за децу и омладину ометену у развоју у Ветернику, редовни учесници креативних радионица у библиотеци.

– Већ годинама се саког 14. фебруара питамо шта славимо, Светог Трифуна или Светог Валентина – појаснила је присутнима уредница листа „Машталица” Весна Пантић. – Свети Трифун је православни светац, заштитник виноградара, и постоји низ обичаја у вези с тим празником. У православном свету важи веровање да од тог дана почиње да се буди природа, а с њом и најтананија људска осећања, буди се љубав. Мислим да је управо то нит која спаја Светог Трифуна и Светог Валентина. У западном свету се већ годинама Свети Валентин слави као Дан заљубљених, уз који се дарују различити поклони у облику срца, те се тим малим пажњама негује љубав. Свет се, иначе, много лепше гледа очима љубави и уз љубав се лепше живи.

Ликовни радови новосадских малишана и поруке на тему љубави изложени су у просторијама Дечјег одељења библиотеке, као и радови с креативне радионице корисника Дома у Ветернику. Малишани из вртића „Плави зец” носили су окачена срца-медаљоне у које су нацртали лик некога кога највише воле. Из њихових редова могло се чути и мишљење да је љубав увек „у првом плану”.

– Љубав је кад се неко заљуби у неког – сматра петогодишњи Алекса. – Сви то знају. Ја волим три девојчице, а нисам им ништа поклонио зато што нису ту. Љубав је важна, лепо је да се људи воле, а ја волим све људе широм света, чак и оне које не познајем.  

Текст и фото: Б. Павковић

Фото: Dnevnik.rs
Фото: Dnevnik.rs

 

EUR/RSD 117.5768
Најновије вести