НАЈАВЉЕН НОВИ ВРЕЛИ ТАЛАС Избегавати сунце, пити доста воде

Наредних неколико дана, по најавама из Републичког хидрометеоролошког завода Србије, чека нас још један врели талас, с температурама од 32 до 37 степени.
1
Фото: Dnevnik.rs

Спас од топлоте јуче су бројни Новосађани, као и гости нашег града, нашли крај реке или базена. Штранд је био пун као кошница, а ситуација је била слична и на градским базенима.

Одговарајућа гардероба и обућа, узимање течности и лагана исхрана савети су лекара Хитне помоћи и Дома здравља „Нови Сад” грађанима ради заштите од тропске врућине која нас очекује наредних дана. Требало би избегавати боравак на отвореном простору у најтоплијем делу дана. Пензионери и старији грађани, труднице и деца не би требало да излазе из својих станова између 10 и 17 часова, а ако морају да бораве напољу, обавезно да ставе шешир или качкет.

Одећа мора одговарати климатским условима, важно је да је од природних тканина и светлијих боја. Због високих температура организам губи воду па је важно узимати што више течности. Исхрана такође мора бити уравнотежена и лагана, богата витаминима и минералима.

Неопходно је надокнађивати калијум и магнезијум, које, уз натрујум и хлор, организам нарочито губи. Просторије у којима се борави морају се редовно проветравати, а уколико се користе расхладни уређаји, температуре у односу на спољашњу средину не би требало да се знатно разликују.

На високе температуре посебно су осетљива деца, а нарочито бебе између шестог месеца и прве године живота, јер немају довољно развијен терморегулациони систем. Зато у данима када је температура изразито висока бебе шетајте само у раним јутарњим или касним послеподневним сатима. Децу не треба утопљавати, али је важно да им дајете што више течности.

Из Хитне помоћи наводе да су чести колапси на јавним местима, али да нема озбиљнијих интервенција нити случајева топлотног удара. Високе температуре, као и временске промене, велики су стрес за организам, а да би се тешко време лакше поднело, лекари препоручују уношење доста воде, лаганију храну, али и да се не претерује с физичким активностима.

Лекари Дома здравља подсећају на то да дуже излагање главе сунцу доводи до сунчанице, посебно када је потиљак директно на високој температури и под утицајем сунчеве топлоте. Ако се несмотрено излажемо утицају сунца, температура у глави се знатно повећава, тело настоји да расхлади мозак тако што више хладне крви упућује у главу. Тиме долази до ширења крвних судова мозга и до наглог поваћања његове запремине. То утиче на појаву симптома који су јако слични потресу мозга и нису нимало безазлени. Озбиљни случајеви сунчанице се могу завршити несвестицом па и коматозним стањем.

Симптоми сунчанице су јака главобоља, сува кожа, стално повећање телесне температуре, вртоглавица, немир, поспаност и повраћање, зујање у ушима, поремећај вида, па и несвестица, пулс је убрзан, а дисање плитко и убрзано. Могуће и повећано знојење путем којег се губи знатна количина течности и минерала, нарочито калијума, који је веома важан за све биохемијске процесе у организму, пре свега у мозгу.

Стучњаци саветују да особу с таквим симптомима треба одмах сместити у хладовину или у расхлађену, затамњену просторију и раскомотити је. Важно је постепено расхлађивање лаганим поливањем водом и стављањем хладних облога с ледом на потиљак и главу све док се температура не врати у нормалу. Телесну температуру треба стално контолисати. Човеку погођеном сунчаницом треба давати хладне напитке, али никако кафу и алкохол. У тежим случајевима губитка свести, појаве конфузије и поспаности потребно је што пре позвати лекара.

Н. Х.

 

EUR/RSD 117.5581
Најновије вести