На завршетку волонтерских кампова, Дунавац открива своје чари

У оквиру два међународна волонтерска кампа на потесу Карловачког Дунавца, под називом „Сачувајмо рит”, четрдесетак домаћих и страних волонтера од 27. јула до данас, заједно с радницима ЈКП „Белило”, Патријаршије СПЦ и ЈП „Војводинашуме”, уређивало је тај део Специјалног резервата природе „Ковиљско-петроварадински рит”, речено је на јучерашњој конференцији за новинаре Покрета горана Војводине, који је и организатор кампова, окупивши представнике институција које су подржали тај њихов пројекат.
1
Фото: Dnevnik.rs

Током првог кампа, у којем је учествовало двадесетак тинејyерки из Велике Британије, како је речено, уклоњене су инвазивне биљне врсте и уређена површина од 12.000 квадратних метара између атарског пута и воде. Уклоњено је 252 кубних метара подраста, комуналног и другог отпада и обављене припреме за подизање дрвеног моста преко одливног канала на Дунавцу. Волонтери другог кампа, који се данас завршава, уредили су још 15.540 квадратних метара од насипа до Дунава, уклонивши више од 500 кубних метара биљног и другог отпада. Резултат њиховог рада су и постављена два сета дрвеног мобилијара, завршен мостић преко канала, офарбана отворена учионица и припремљено 25 кубних метара дрва за синдикалну организацију „Белила”. Они су припремили и терен за постављање три информативне табле, још два сета дрвеног мобилијара и корпи за отпатке.

Начелница за заштићена подручја и еколошке мреже у Покрајинском заводу за заштиту природе Наташа Пил истакла је да је овде на делу сарадња Завода за заштиту природе, Покрајинског секретаријата за урбанизам и заштиту животне средине и Покрета горана Војводине и упрљављача подручја – ЈП „Војводинашуме”.

– Када се неки простор стави под заштиту, као што је случај с овим, то је тек почетак – рекла је Наташа Пил. – Оно што следи је управо то што се овде дешава – сарадња, која подразумева различите видове, а активности које се пет година на овом подручју дешавају један су од њих. Ревитализација станишта и рестаурација, која подразумева и уклањање инвазивних врста, наша је обавеза по Конвенцији о биолошкој разноврсности, али држава нема новца и могућности да се томе посвети на одговарајући начин. Овакви видови кооперације су оно што је потребно да би СРП „Ковиљско-петроварадински рит” био лепши и заживео у природнијем светлу.

Заменик покрајинског секретара за урбанизам и заштиту животне средине Александар Андрић је подсетио на то како је тај простор изгледао пре пет година када је Покрет горана Војводине почео да га уређује, и нагласио да ће Секретаријат наставити да подржава ту организацију у настојањима да од тог простора начини кутак који ће походити и туристи и домаће становништво.

Кампове су подржали и Министарство заштите животне средине, Министарство омладине и спорта те Млади истраживачи Србије.

EUR/RSD 117.5714
Најновије вести